Rádio Blaník
Rádio Blaník
22:00 - 06:00
POHODOVÉ ČESKÉ RÁDIO
MENU

KLUK V AKCI ONDRA SLANINA VAŘÍ V NOVÉ SESTAVĚ A VYDÁVÁ DALŠÍ KUCHAŘKU

KLUK V AKCI ONDRA SLANINA VAŘÍ V NOVÉ SESTAVĚ A VYDÁVÁ DALŠÍ KUCHAŘKU

Do restaurace jsme se už delší dobu kvůli opatření proti COVIDU- 19 nedostali. Chuťové buňky jsme ale tento týden s našimi posluchači pořádně poškádlili. Ve studiu Rádia BLANÍK jsme přivítali kuchaře Ondřeje Slaninu, známého z televizních obrazovek jako „kluka v akci“.

 

Celých patnáct let vystupoval Ondřej Slanina s Filipem Sajlerem v oblíbeném pořadu Kluci v akci. Filip Sajler se vloni v létě s diváky rozloučil. Rozhodl se z pořadu odejít z osobních důvodů a vystupovat v něm už jen jako host. Moderátor Rádia BLANÍK Petr Slíva se Ondřeje zeptal, jakým směrem se televizní pořad ubírá. „Nyní pořad doplnil cukrář Pepa Maršálek. Je to světoběžník znalý mnoha receptů, ale také postupů, které jsou i pro mě nové. Takže mě s ním práce moc baví. Další parťák je Ondra Koráb, který je šéfkuchařem hotelu Pupp v Karlových Varech. To je živel, doslova neřízená střela. Nikdy nevím, co řekne. Je to zábava.“ Petr Slíva chtěl nahlédnout více do zákulisí. Zajímal se o to, zda jídla, která se před kamerami chystají, nejsou dávno před tím uvařená. Ondřej přiznal, že se to stát může. Například když je nutné maso péct pozvolna několik hodin. Jinak je ale vše autentické. Jídlo pak po skončení pořadu sní televizní štáb. 

 

Ondřej Slanina také představil našim posluchačům novou kuchařku s názvem Adéla ještě nevečeřela. „Je to moderní kniha. Představuje čtenářům benefity kuchařských přístrojů. Mnoho lidí na ně pohlíží s despektem. Ale já to přirovnávám k době, kdy jsme chodili někomu zavolat do telefonní budky. Dnes už využíváme mobilní telefony. Kuchařské přístroje mohou značně usnadnit a urychlit práci.“ V kuchařce, kterou Ondřej Slanina vytvořil pro komičku Adélu Elbel, najdeme tradiční postupy přípravy jídel. Kniha je inspirací pro pokročilé kuchaře, ale hodí se i na pomoc začátečníkům. Pobaví komiksovými příběhy a dokonalými fotografiemi ji vybavil mistr ve svém oboru Marek Kučera.

 

Ondry jsme se zeptali, co naposledy vařil. Odpověděl, že krupicovou kaši. Nabízela se tedy otázka, jak krupicovou kaši připravuje mistr svého řemesla. „Vezmu si pánev, mám raději, když nádoba má širší dno. Naleji na ni mléko, přidám vanilkový cukr, špetku soli a krupici. Zapnu sporák a míchám, dokud to nemá tu správnou konzistenci. Kaši nakonec dochutím kakaem a máslem, “ prozradil Ondřej. Také přiznal, že ho příliš nebaví cukrařina. Jako většina kuchařů má pocit, že je pořád od mouky a příprava zákusků je příliš pracná. „Rád zákusky jím, ale nerad vyrábím.“ dodal Ondřej Slanina. 

 

Foto: www.ondrejslanina.cz