Je tu podzim. Zahrádky vydávají to nejlepší, co se na nich urodilo. Mnohým se podařilo vypěstovat i mnoho dýní a cuket.
Skvělé na nich je, že když se správné uskladní, vydrží mnoho měsíců a jsou tak skvělou zásobárnou chutí i vitamínů a dalších prospěšných látek pro naše zdraví.
Dýní je mnoho druhů. Některé se pěstují jen pro okrasu, řada dalších je vynikající v kuchyni.
Jak dýně skladovat?
Dýně v kuchyni
Jak už jsme psali výše, dýně jsou skvělé ke kulinářskému zpracování. Jsou z nich výborné polévky nebo pyré, které nahradí bramborovou kaši. Výhodou je, že polévka se dá zamrazit na dny, kdy nestíháme vařit a pyré se dá zavařit podobně jako marmeláda. Vydrží tak dlouhé měsíce a je kdykoliv připravené k použití.
Z dýní je možné také vyrábět sladké džemy, kompoty nebo čatní k pečenému masu.
Text: Jirka Svoboda