Při správném skladování mohou jablka vydržet až do jara. Může to být jak ve sklepě, ale dokonce i v bytě. Máme pro vás pár tipů a triků, aby jablíčka neztratila chuť ani vůni.
Základní chyba, kterou lidé dělají
Plná přepravka jablek, vrchovatá až po okraj. Tento systém skladování není vhodný. Úrodě dopřejte více prostoru. Jablka skládejte jen do jedné vrstvy a nechte jim prostor okolo. Neotlačí se a nenahromadí se okolo etylen, plyn, který se tvoří, když plody dozrávají a zrání urychluje.
Pro skladování vybírejte jenom jablka, která mají dobrou kondici. Základem je stopka, když chybí, snadněji plod chytne plíseň a zkazí se. Prohlédněte jablka a vyřaďte potlučená, s narušenou slupkou, napíchaná od vos nebo s dírkami, které napovídají, že je uvnitř červík. Nemyjte je. Přirozená ochranná vrstva jablkům při skladování prospívá. Při dozrávání se na povrchu tvoří mastná vrstvička z vosku, který se uvolňuje ze slupky. Už se vám určitě stalo, že vám zralé jablko v ruce klouzalo.
Jablka je potřeba chodit kontrolovat. Ideálně jednou za týden nebo dva. Při návštěvě je můžete otočit. Pokud je v místnosti velké teplo a můžete vyvětrat, určitě to udělejte.
Skladování na balkoně
Pokud bude teplý podzim, mohou být na balkoně třeba v přepravce. Potom je potřeba zabránit poškození mrazem. Jednotlivě je můžete zabalit do papíru, například rozstříhaných, použitých nákupních tašek a přepravky překrýt dekou nebo bublinkovou fólií. Osvědčily se také přepravní uzavíratelné termoboxy na jídlo ze silného polystyrenu.
Když jablka začnou vysychat, použijte trik babiček. Dělaly si zásobu jablečné náplně do štrúdlu. Oloupaná jablka nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich šťávu a napěchujte je do zavařovacích sklenic. Zavařujte při 80 °C asi 20 minut.