MENU

Nastal čas dýní. Jak je správně skladovat?

Nastal čas dýní. Jak je správně skladovat?

Je tu podzim. Zahrádky vydávají to nejlepší, co se na nich urodilo. Mnohým se podařilo vypěstovat i mnoho dýní a cuket.

Skvělé na nich je, že když se správné uskladní, vydrží mnoho měsíců a jsou tak skvělou zásobárnou chutí i vitamínů a dalších prospěšných látek pro naše zdraví.

Dýní je mnoho druhů. Některé se pěstují jen pro okrasu, řada dalších je vynikající v kuchyni.

Jak dýně skladovat?

  • Dýně by měly být sklizeny nejpozději do konce října
  • Stonek by měl být suchý a dřevnatý
  • Nechte na dýni cca 5 cm dlouhou stopku
  • Vhodné jsou suché tmavé prostory s dobrým odvětráváním
  • Ideální teplota skladování je 10-15 stupňů
  • Jednotlivé plody by se neměly vzájemně dotýkat
  • Ve skladovací místnosti je vhodné umístit i odvlhčovací prostředky, které běžně seženeme v drogeriích nebo domácích potřebách
  • Pravidelně své zásoby kontrolujte a nevyhovující plody odstraňujte

Dýně v kuchyni

Jak už jsme psali výše, dýně jsou skvělé ke kulinářskému zpracování. Jsou z nich výborné polévky nebo pyré, které nahradí bramborovou kaši. Výhodou je, že polévka se dá zamrazit na dny, kdy nestíháme vařit a pyré se dá zavařit podobně jako marmeláda. Vydrží tak dlouhé měsíce a je kdykoliv připravené k použití.

Z dýní je možné také vyrábět sladké džemy, kompoty nebo čatní k pečenému masu.

Text: Jirka Svoboda

pumpkin-spice-latte-3750036_1920