Poslední šance, jak správným řezem podpořit úrodu
.webp?ts=)
Krásný dobrý den – prázdniny jsou u konce, léto se s námi brzy rozloučí… uteklo to rychle. Toto období je měsícem sklizně, ale zároveň také poslední čas, kdy můžete správným řezem podpořit zdraví a vitalitu keřů, stromů i bylinek. Je dobré to neodkládat, protože pozdní řez může zhoršit úrodu.
Tak si projdeme zahradu a začneme. První půjdou na řadu jádroviny. Právě teď je ideální doba na odstranění tzv. vlků u jabloní a hrušní, tedy dlouhých a silných výhonů rostoucích strmě vzhůru. Tyto pruty berou stromu sílu, zahušťují korunu a často vůbec neplodí. Odstřihněte je ostrými nůžkami přímo u větve, ze které vyrůstají. Necháte-li strom příliš zahuštěný, plody zůstanou drobné a kyselé.
A teď peckoviny – třešně, višně, švestky nebo meruňky se v létě stříhají mnohem snáz než na jaře. Rány se rychle hojí a strom méně trpí chorobami. U třešní a višní odstraňte staré odplozené větve a také ty, které rostou dovnitř koruny. U švestek zkraťte dlouhé výhony a odstraňte větve, které se kříží. U meruněk a broskvoní po sklizni zkraťte výhony, na kterých se tvoří květní pupeny. Díky tomu budou příští rok plodit více a zároveň snížíte riziko kadeřavosti listů.
A teď ke keřům. Rybíz a angrešt – tady odstraníme staré, tmavé výhony přímo u země. Nechte jen mladší pruty, které jsou silné a dobře rozložené. U malin hned po sklizni vyřízněte odplozené pruty. U ostružin zkraťte postranní výhonky na jeden až dva listy. Jak už jsme probírali minule – jahodníkům seřízneme staré listy a šlahouny, které je vysilují. Pokud chcete jahodník množit, můžete některé šlahouny zakořenit, jinak je raději odstřihněte.
Bylinky obvykle řez v tomto období nevyžadují, výjimkou je levandule. Po odkvětu zastřihněte celé kvetoucí stonky. Rostlina znovu obrazí a někdy dokonce zvládne ještě jeden menší květ. Pokud nechcete, aby vám levandule za pár let zdřevnatěla a ztratila tvar, je potřeba ji zastřihnout i do dřevnatých částí – ale maximálně o třetinu délky výhonu. Na podzim už řežte jen lehce, hlavní tvarování se dělá právě nyní.
Vždy používejte čisté a ostré nástroje. Nůžky nebo pilky si předem očistěte – zvlášť u peckovin tím snížíte riziko přenosu chorob. Nikdy také nestříhejte za deště, vlhko by mohlo vést k infekcím.