MENU

1306 – ČESKÝ KRÁL VÁCLAV III. BYL ZAVRAŽDĚN V OLOMOUCI

Svět podle Samiry
1306 – ČESKÝ KRÁL VÁCLAV III. BYL ZAVRAŽDĚN V OLOMOUCI

Přemyslovci byli prvním českým panovnickým rodem a dodnes se vlastně neví, od kdy přesně vládli. Za zakladatele tohoto rodu se považuje Přemysl Oráč, kterého si podle pověsti zvolila Libuše za svého manžela.

Na trůně se jich pak vystřídalo 30. Po jejich stopách se můžete vydat například na Přemyslovský hrad v Olomouci. Toto místo bylo svědkem zavraždění posledního Přemyslovce, a rod tak vymřel po meči. Za návštěvu ale rozhodně stojí i zřícenina hradu Tetín nebo Znojemský hrad.

Dalším významným rodem byli bezesporu Lucemburkové. Jejich vláda trvala asi 130 let, začala korunovací Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Největší slávu si ale jednoznačně užil jejich syn Karel IV. Na českém trůnu se kromě něj vystřídali ještě další dva panovníci – Václav IV. a Zikmund. Do výletů musíme rozhodně zmínit hrad Karlštejn, hrad Kašperk nebo Máchovo jezero.

Na závěr se ještě na skok vydáme za Habsburky, kteří vládli až do roku 1918 a jejich charakteristickým znakem byla takzvaná habsburská čelist, způsobená 200 lety příbuzenských sňatků. Jejich sídlo můžete navštívit třeba na Konopišti, zámku Ploskovice nebo na zámku Zákupy.

Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK

Naše další stanice Rádia Blaník

LIVE
Rádio BLANÍK - Morava a Slezsko
Pohodové české rádio
Polibek
HANA ZAGOROVÁ, STANISLAV HLOŽEK & PETR KOTVALD
Polibek - HANA ZAGOROVÁ, STANISLAV HLOŽEK & PETR KOTVALD
LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Lucie
LUCIE
Lucie - LUCIE
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Glory Days
BRUCE SPRINGSTEEN
Glory Days - BRUCE SPRINGSTEEN
Copyright © 2023 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.