Jíte rychle?
.webp?ts=)
Často se zaměřujeme na to, co jíme, ale co rychlost? Rychlá snídaně, oběd během krátké pauzy a večeře, kterou si zhltáme během sledování televize. Výzkumy naznačují, že pokud patříte k těm, kteří spořádají jídlo za méně než 20 nebo 30 minut, jíte moc rychle. Ale proč je to špatně?
Proč je důležité zpomalit?
Podle odborníků trvá asi 20 minut, než žaludek vyšle do mozku signál, že je plný. Pokud jíme příliš rychle, toho signálu si nemusíme všimnout a snadno se přejíme. Takové jídlo může také způsobit zažívací potíže, nadýmání nebo pocity těžkosti, protože při rychlém polykání spolkneme víc vzduchu. A to není všechno. Pokud jídlo dostatečně nerozžvýkáme, připravujeme se o cenné živiny a zbytečně zatěžujeme trávení. Rychlí strávníci mají jednodušše větší pravděpodobnost obezity než ti, kteří jedí pomaleji.
Jak jíst pomaleji?
Začněte tím, že si vytvoříte prostředí, které vám pomůže soustředit se na jídlo. Vypněte televizi, odložte telefon a soustřeďte se na to, co právě jíte. Když se věnujeme jiným činnostem, jako je sledování televize, máme tendenci jíst víc a pomalu přestáváme vnímat signály, které nám tělo posílá.
Dalším způsobem, jak zpomalit, je použít méně dominantní ruku na nabírání porcí. Nebo si při jídle dejte přestávku, a napijte se vody. Malé změny mohou časem přinést velké rozdíly.
Užívejte si každé sousto
Podle vědkyně Sarah Berryové je důležité nejen jíst pomalu, ale také si každý kousek vychutnat. Když si opravdu uvědomujeme, jak jídlo chutná, je snazší jíst méně, protože máme větší pocit nasycení.
Psycholožka Helen McCarthyová zase doporučuje zvýšit počet soust, které uděláme při každém jídle. To je obzvlášť užitečné u jídel, které mají jemnější texturu, jako jsou produkty z fast foodu, které se snadno polykají.
Jídlo není jen palivo, ale zážitek, který si zaslouží naši plnou pozornost. Když věnujeme čas každému soustu, nejen že podpoříme lepší trávení, ale také zlepšíme vztah k jídlu a našemu tělu. Tak proč to nezkusit už při příští snídani?