Kdo byl svatý Martin a proč ho čekáme na bílém koni
Každoročně 11. listopadu čekáme, jestli „svatý Martin přijede na bílém koni“ a i když počasí často nespolupracuje, jedno je jisté: tenhle den v Česku patří vůni pečené husy a otevřeným lahvím svatomartinského vína.
Ale kdo byl vlastně svatý Martin? A proč se jeho jméno spojuje s husami, vínem i vojáky?
Martin z Tours žil ve 4. století a pocházel z rodiny římského důstojníka. Už jako patnáctiletý musel narukovat do armády, kde sloužil jako jezdec. I proto se později stal patronem vojáků a jezdců. Jednoho zimního dne u města Amiens potkal na koni promrzlého žebráka. Neměl u sebe peníze, a tak rozťal svůj plášť napůl a jednu část mu daroval.
V noci se mu podle legendy zjevil Ježíš oděný do onoho půlpláště. Tenhle zážitek Martina změnil. Nechal se pokřtít, opustil armádu a zasvětil život víře. Později se stal biskupem v Tours. Prý ale proti své vůli. Aby se volbě vyhnul, měl se dokonce schovat mezi husy, které ho svým kejháním prozradily.
Svatomartinská husa se pekla už ve středověku. Nejstarší zmínka o „martinské huse“ pochází už z 5. století, a v Česku máme doklady o této tradici minimálně od 15. století.
Pro naše předky byl svatý Martin zároveň časem velkého posvícení. Úroda byla sklizená, práce na poli skončily a lidé se chystali na adventní půst. Byl to tedy poslední velký svátek plný jídla, pití a tance. Na stole nechyběla husa se zelím a knedlíkem, kaldoun z drůbků, husí játra na mandlích nebo sladké svatomartinské rohlíčky ve tvaru podkovy.
A co by byl svatý Martin bez vína? Mladé víno z poslední sklizně se v listopadu ochutnávalo odjakživa. Dnešní značka „Svatomartinské víno“ je ale poměrně nová. Tradici v roce 2004 obnovil Vinařský fond. Od té doby se každoročně 11. listopadu v 11:00 slavnostně otevírají první láhve nového ročníku.
Na etiketě svatomartinských vín nesmí chybět jezdec na bílém koni a víno musí být lehké, svěží a pít se ideálně do Velikonoc. A že je o ně zájem. Až 80 % svatomartinských vín se prodá právě v týdnu kolem 11. listopadu.
Restaurace lákají na speciální menu s husou na všechny způsoby. Od klasiky se zelím a knedlíkem po moderní variace s kaštanovým pyré nebo pomerančovou omáčkou. Po celé republice se konají svatomartinské trhy, průvody s lampiony a historické akce, kde svatý Martin opravdu „přijíždí na bílém koni“. Alespoň symbolicky tedy.