Lukáš Hejlík: Jsem cirkusák s gastromapou a ztraceným vejcem
.webp?ts=)
Herec, tvůrce scénického čtení a známý milovník gastronomie v rozhovoru o svých třech domovech, ranních rituálech a oblíbených snídaních.
Lukáš Hejlík nemá jen jeden domov. Má hned tři – byt v Praze, chalupu a pak penziony po celé republice, kde často přespává kvůli projektu scénického čtení Listování.
„Každý den je jiný, hodně záleží na tom, kde zrovna jsem. Když spím na chalupě, tak si aspoň trochu odpočinu. Ale když jsme někde v penzionu a ráno máme hrát pro děti v tělocvičně, tak to je rodeo, “ přiznává Hejlík a dodává: „Já většinou říkám, nechte nás spát, přijdu pět minut před odjezdem.“
Jeho kolega Robert Fulghum prý kdysi s nadsázkou řekl, že jsou létající cirkus. A právě tak herec vnímá svůj život na cestách. S úsměvem podotýká, že nejvíc tím trpí jeho rodina.
Snídaně podle gastromapy
Hejlík je známý i díky svému projektu Gastromapa, ve kterém mapuje zajímavé podniky po Česku. Člověk by čekal, že snídá v těch nejvyhlášenějších. Jenže realita bývá jiná.
„Dneska jsem ještě nesnídal a asi to i „skipnu“, jak říká mladá generace. Ale snídani mám rád, koneckonců moje poslední knížka z gastromapy je právě o snídaních, “ říká.
Oblíbený herec si pochvaluje, že když si člověk dopřeje pořádnou snídani, klidně přeskočí oběd a večeří dřív. Někdy jí jen dvakrát denně a s úsměvem dodává: „Je to takový random, no.“
Turecká vejce jako trend
Hejlík sleduje gastronomické trendy a jeden z nich se mu dost trefil do chuti. Řeč je o tzv. tureckých vejcích.
„Já to miluju. Jsou to ztracená vejce na česnekovém jogurtu s chilli máslem. A dává se k tomu kopr, který půlka Čechů nesnáší. Ale dá se s tím skvěle hrát, vypadá to pokaždé jinak a je to slaný, pikantní. Hlavně k tomu musíte mít pečivo, jinak se v tom jogurtu utopíte, “ směje se Hejlík.
Celý rozhovor zde: