Retro kuchyně
Představte si nedělní oběd u babičky – vůně okurek, jemného tymiánu a pepře se line celým domem. Okurková omáčka dalším z téměř zapomenutých pokladů české kuchyně. Ať už ji milujete nebo nenávidíte, okurková omáčka si získala srdce nejednoho konzumenta. Zároveň je ideální volbou pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet něco tradičního, ale zároveň ne příliš náročného na přípravu.
Tradiční chuť, která vás překvapí
Okurková omáčka patří mezi ty pokrmy, které nepotřebují složité postupy ani exotické suroviny. Základem jsou obyčejné nakládané okurky, vývar a jednoduché koření. Omáčka vyniká svou charakteristickou kyselkavou chutí, která skvěle doplňuje pečené maso nebo klasická vařená vejce.
Suroviny:
- 750 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 2–3 menší nakládané okurky (nakrájené na drobné kostičky)
- 150 ml vody
- 4 kuličky nového koření
- 7 kuliček celého pepře
- 1 bobkový list
- Špetka sušeného tymiánu
- 120 ml zakysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička hořčice
- Sůl, citronová šťáva a cukr podle chuti
Postup:
- Do vroucího vývaru přidejte na kostičky nakrájené nakládané okurky a nechte je chvíli povařit.
- V jiném hrnci přiveďte k varu vodu a vložte do ní nové koření, pepř, bobkový list a tymián. Po deseti minutách sceďte a přilijte do hrnce s okurkami.
- Smíchejte zakysanou smetanu s hladkou moukou a hořčicí. Přilijte směs do omáčky a za stálého míchání ji zahustěte. Nechte vařit dalších 20 minut.
- Omáčku dosolte, okyselte citronovou šťávou a případně oslaďte podle vlastních preferencí.
Tak na co čekáte? Zkuste si ji sami uvařit a zažijte retro kuchyni ve své nejchutnější podobě!