Jarní řez ovocných stromů: Které stromy stříhat a které ještě nechat být?
.webp)
Máte na zahradě ovocné stromy? Už je totiž čas na prořezávání ovocných stromů – konkrétně na takzvaný jarní řez. Jen pozor: ne každý ovocný strom můžete nyní prořezávat, některé totiž potřebují ošetření v jiném období. Prořezávat můžete jádroviny, peckovin se však zatím nedotýkejte.
Řez ovocných stromů se provádí u mladých i starších exemplářů, přičemž podle jejich stáří a vzrůstu se typy řezu liší. Udržovací řez, který provádíme nejčastěji na jaře, se týká vzrostlých stromů a jeho hlavním cílem je udržet jejich prosvětlenou korunu. Výchovný řez se vztahuje výhradně na mladé stromky – je důležité tvarovat strom už během růstu, aby nejen pěkně vypadal, ale také vytvářel korunu, která se v následujících letech snadno udržuje. Zmlazovací řez se používá u starých stromů, které málo plodí; musí být prováděn citlivě, aby strom řez ve zdraví přečkal. Někdy je třeba takový řez rozložit i do několika let, aby se rány po ořezaných větvích stihly řádně zacelit.
Jako první jdou na řadu jabloně. Jejich řez by měl proběhnout ještě v době vegetačního klidu, avšak nesmíme je ořezávat příliš brzy, když ještě hrozí velké mrazy, tedy teploty nižší než 5 °C pod nulou. Držte se základních pravidel: ořezávejte suché a poškozené větve, odstraňte všechny tzv. „vlky“ – tedy větve, které rostou rovně vzhůru, – a zbavte strom i větví, které pronikají do koruny, stejně jako výhonů, které rostou hustě. Příliš narostlé větve můžete zkrátit o třetinu.
U hrušní pozor – mohou mít totiž více dlouhých a vzpřímených „vlků“, a proto je řežeme opatrněji a šetrněji než jabloně. Meruňky, višně i třešně nechte ještě spát; švestky a meruňky prořezáváme až v květnu. Vždy používejte čisté nástroje.