DEN TŘEŠNÍ
Třešně, lahodné a osvěžující ovoce. Každoročně 16. července slavíme den, který patří právě tomuto šťavnatému ovoci. Třešně představují sladkou chuť léta a jsou k dispozici v mnoha odrůdách, které se liší velikostí, barvou či chutí plodů.
Toto ovoce je nejen chutné, ale také velmi zdravé. Třešně jsou bohaté na vitamíny A, C a K, minerály jako draslík a mangan, vlákninu a antioxidanty. Třešně jsou také známé svými protizánětlivými účinky a schopností zlepšovat kvalitu spánku díky obsahu melatoninu.
Díky nízkému obsahu kalorií jsou považovány za dietní, podporují vylučování a tedy odvodnění organismu. Bohužel se třešně velmi rychle kazí a i v lednici vydrží jen pár dní. Ideálně je tedy třešně rychle zpracovat zamražením, zavařením, přípravou dalších pokrmů nebo usušením.
Jedním z problémů při práci s třešněmi může být jejich odpeckování. Máme pro vás tip na snadné odpeckování - třešně namočte do studené vody a přidejte kapku octa na pár hodin.
Třešně jsou v našich končinách i symbolem lásky. Každý rok na 1. máje se tisíce párů políbí pod tímto rozkvetlým stromem a tento zvyk se u nás drží již celé staletí.
Den třešní můžete oslavit různými způsoby. Vydejte se na sběr třešní do sadu a užijte si čerstvě utržené plody přímo ze stromu. Pokud nemáte možnost sběru, nakupte čerstvé třešně na trhu nebo v obchodě a využijte je při vaření a pečení. Připravte si doma lahodné třešňové recepty, jako jsou třešňové muffiny, nepečené moučníky nebo třešňová zmrzlina.
My jsme si pro vás připrvili jednoduchý a tradiční recept na třešňovou bublaninu!
Pro přípravu třešňové bublaniny budete potřebovat:
- 500 g třešní
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
3. Postupně přidávejte olej a mléko a důkladně promíchejte.
4. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně ji vmíchejte do vaječné směsi.
5. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech.
6. Omyté a odpeckované třešně rozložte rovnoměrně na těsto.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, dokud není bublanina zlatavá a těsto upečené.
8. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!