SEZÓNA CUKET
Sezóna cuket už je v plném proudu. Jedná se o velmi prospěšnou zeleninu, kterou tvoří z 91 procent voda. Najdeme v ní ale také vlákninu, sacharidy, minerální látky a vitamíny a je taky skvělým zdrojem kyseliny listové, která je vhodná především pro nastávající maminky.
Pokud Vám roste na zahradě, nebo pro ni vyrážíte do obchodu určitě si vybírejte menší kusy, které měří maximálně 25 centimetrů.
Kromě toho, že se z cukety dají dělat skvělé slané recepty, jako třeba cukeťáčky, dá se využít i na pečení.
Tady máte rychlý recept na cuketový perník od vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka:
Potřebujete 500 gramů strouhené cukety, 250 gramů třtinového cukru, 400 gramů hladké mouky, 10 gramů jedlé sody, 10 gramů skořice a nebo perníkového koření, 2 gramy soli. Nezapomeňte přidat 2 vajíčka a 250 gramů oleje. Všechny ingredience smícháte, vlijete na plech s papírem a pečete při 170 stupních asi 30 minut . Po vytažení je dobré povrch potřít nějakou dobrou pikantní domácí marmeládou a úplně na závěr to dokončit čokoládovou polevou.
Dobrou chuť!