MELOUNY
Meloun je zelenina. To už se tak všeobecně ví. Patří do stejné kategorie jako okurka nebo dýně a je mezi těmi nejzdravějšími ovocemi. Má v sobě spoustu vitamínů, které jsou dobré na vlasy i pleť. Má také detoxikační účinky a přibližně 92 % jeho obsahu tvoří voda, což z něj činí ideální letní pochoutku.
Zmínky o pěstování melounu pocházejí z doby 2000 let před naším letopočtem v Egyptě. Melouny se dovážely do Indie i Číny, a dnes jich můžeme najít přes 1200 různých druhů.
Zatím největší meloun, který byl zaznamenán, vážil neuvěřitelných 159 kilogramů. Průměrná váha melounu se však pohybuje kolem 5 až 6 kilogramů, i když větší kusy nejsou rozhodně výjimkou. Kdo by si ale chtěl s takovým melounem domů táhnout, že?
Všechny části melounu jsou jedlé, včetně kůry. Například v Číně si můžete koupit nakládané nebo smažené melounové kůry. Je tam zvyk, že pokud jdete někam na návštěvu, je slušné přinést právě zralý meloun jako dárek. Čína je také jedním z největších pěstitelů melounů na světě.
V Japonsku si dokonce můžete pořídit melouny hranatého nebo srdcového tvaru. Jmenují se "kakumelo" a jsou dost drahé – klidně i 3000 korun za kus. Tento neobvyklý tvar vznikl z praktických důvodů, protože se lépe vejde do lednice. Co na tom, že stojí několikanásobně více a na úkor chuti?
Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK