Dezerty, které psaly dějiny – a někdy stály miliony
.webp?ts=)
Historie dezertů sahá tisíce let do minulosti, ale zvyk dát si něco sladkého po jídle se v Evropě rozšířil až v 19. století. Šlo to ruku v ruce s rozvojem výroby cukru. Do té doby byly sladkosti výsadou bohatých, u obyčejných lidí se objevovaly hlavně o svátcích.
Lidé si však sladkou variantu pečiva připravovali už ve starověku. Do jednoduchých placek přidávali sušené ovoce nebo je namáčeli do medu. Něco na způsob dnešního cheesecaku se peklo už v antickém Řecku – šlo o tvarohový koláč, který byl oblíbený už tehdy.
Ve Francii v 16. století už existovalo 16 různých druhů dortů a nechyběly v žádné bohaté domácnosti. Dorty a koláče tak dlouho sloužily jako znak blahobytu – a to i proto, že třtinový cukr byl extrémně drahý. Až s nástupem cukrové řepy se stalo sladké dostupnější i pro ostatní vrstvy společnosti.
Nejstarší dort? Svatební – a opět se vracíme až do antického Řecka. Nejdražší dort světa si objednala rodina ze Spojených arabských emirátů – stál téměř dvě miliardy korun a byl zdobený pravými diamanty. Pokud byste se spokojili „jen“ s dezertem, připravte si zhruba 290 000 Kč a vyrazte na Srí Lanku. Tam můžete ochutnat zákusek s čokoládou, karamelem, krémem ze šampaňského – a jedním malým bonusem navíc: uvnitř najdete akvamarín o váze 80 karátů.
To je teprve sladká tečka!
Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK