MENU

DEN TŘEŠNÍ

Zajímavosti
DEN TŘEŠNÍ

Třešně, lahodné a osvěžující ovoce. Každoročně 16. července slavíme den, který patří právě tomuto šťavnatému ovoci. Třešně představují sladkou chuť léta a jsou k dispozici v mnoha odrůdách, které se liší velikostí, barvou či chutí plodů.

Toto ovoce je nejen chutné, ale také velmi zdravé. Třešně jsou bohaté na vitamíny A, C a K, minerály jako draslík a mangan, vlákninu a antioxidanty. Třešně jsou také známé svými protizánětlivými účinky a schopností zlepšovat kvalitu spánku díky obsahu melatoninu.

Díky nízkému obsahu kalorií jsou považovány za dietní, podporují vylučování a tedy odvodnění organismu. Bohužel se třešně velmi rychle kazí a i v lednici vydrží jen pár dní. Ideálně je tedy třešně rychle zpracovat zamražením, zavařením, přípravou dalších pokrmů nebo usušením.

Jedním z problémů při práci s třešněmi může být jejich odpeckování. Máme pro vás tip na snadné odpeckování - třešně namočte do studené vody a přidejte kapku octa na pár hodin.

Třešně jsou v našich končinách i symbolem lásky. Každý rok na 1. máje se tisíce párů políbí pod tímto rozkvetlým stromem a tento zvyk se u nás drží již celé staletí.

Den třešní můžete oslavit různými způsoby. Vydejte se na sběr třešní do sadu a užijte si čerstvě utržené plody přímo ze stromu. Pokud nemáte možnost sběru, nakupte čerstvé třešně na trhu nebo v obchodě a využijte je při vaření a pečení. Připravte si doma lahodné třešňové recepty, jako jsou třešňové muffiny, nepečené moučníky nebo třešňová zmrzlina.

My jsme si pro vás připrvili jednoduchý a tradiční recept na třešňovou bublaninu!

Pro přípravu třešňové bublaniny budete potřebovat:

- 500 g třešní
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
3. Postupně přidávejte olej a mléko a důkladně promíchejte.
4. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně ji vmíchejte do vaječné směsi.
5. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech.
6. Omyté a odpeckované třešně rozložte rovnoměrně na těsto.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, dokud není bublanina zlatavá a těsto upečené.
8. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Líto, je mi líto
HANA ZAGOROVÁ
Líto, je mi líto - HANA ZAGOROVÁ
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Gotta Get Up
HARRY NILSSON
Gotta Get Up - HARRY NILSSON
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.