Zelený zázrak
.webp)
Kávu má spousta z nás jako rituál. A tak se velmi jednoduše může stát, že překročíme zdravou dávku a místo nabuzení se dostaví lehký třes v těle a žaludek na vodě. Co takhle místo kávy pít něco, co vás povzbudí, ale zároveň přinese pocit klidu, zlepší vaši koncentraci a podpoří zdraví? Řeč je o matcha čaji – japonském zeleném zázraku.
Možná jste na něj už někde narazili. Sytě zelený prášek, který se nerozpouští jako běžný čaj, ale šlehá se. Ale co to vlastně matcha je a proč se kolem ní dělá tolik povyku?
Matcha pochází z Japonska a je považována za jednu z nejkvalitnějších forem zeleného čaje. Na rozdíl od běžného čaje, kde se lístky pouze louhují ve vodě, u matchy se konzumuje celý čajový list ve formě jemně mletého prášku. Do těla tak dostáváte mnohem více živin a prospěšných látek.
Největší předností matchy je její schopnost dodat energii bez nepříjemných výkyvů. Obsahuje sice kofein, ale díky aminokyselině L-theaninu se vstřebává postupně, což zajišťuje dlouhotrvající a vyrovnané povzbuzení.
A zdravotní benefity? Matcha je doslova antioxidantová bomba. Pomáhá bojovat proti volným radikálům, podporuje metabolismus, zrychluje spalování tuků a má detoxikační účinky.
Příprava matchy je navíc doslova a do písmene rituál. Stačí přidat čajovou lžičku prášku do misky, zalít horkou (ne vroucí) vodou a tradiční bambusovou metličkou nebo shakerem vyšlehat do hladké pěny. Můžete si ji vychutnat čistou, ale když přidáte mléko, právě jste si udělali skvělé matcha latte. Možností je nespočet a každý si určitě najde svou variantu.
Tak co? Zkusíte to?