Sýr z italských hor dobývá Moravu
.webp?ts=)
Když Petr Fuhrmann jako mladý kluk odešel do severní Itálie, netušil, že právě tam najde svou životní vášeň. V horách se naučil vyrábět sýr podle prapůvodních receptů – ručně, poctivě a s úctou k tradici. Po letech se vrátil do Česka a dnes vede rodinnou farmu Syrpeva v Hájích u Ježděšína.
„Ano, všechno sedí, “ směje se Petr Fuhrmann při vzpomínce na své začátky. „V roce 2013 a 2014 jsem se zúčastnil soutěže sýrů v Mikulově na Moravě a oba ročníky jsem vyhrál. Od té doby jsem začal sýr dělat doma.“
Jeho farma se specializuje na zrající kozí sýry, které nechává odpočívat tři až dvanáct měsíců, někdy i déle. „Vyrábíme hlavně sýry z kozího mléka, protože máme vlastní stádo asi padesáti koz, “ říká.
Chuť, která zraje
Podle Fuhrmanna se v nabídce najdou sýry s různými příchutěmi – třeba s červeným pepřem, pískavicí, medvědím česnekem nebo chili. „Je to všechno jeden druh, ale v různých stádiích zralosti, “ vysvětluje. „Prodáváme sýry už po třech měsících zrání, ale jsou i zákazníci, kteří chtějí ty nejzralejší, třeba po dvaceti čtyřech měsících.“
I pro ty, kteří se kozích sýrů bojí
Ne každý má rád typickou chuť kozího mléka. „Mám i sýry z míchaného mléka, které jsou jemnější, “ říká Fuhrmann. „Jsou ideální pro ty, kteří s kozími sýry teprve začínají.“
Kde ochutnat
Jeho výrobky můžete najít na farmářských trzích nebo přímo na farmě. „Nejlepší je přijet k nám nebo se podívat na naše stránky, kde zjistíte, na kterém trhu zrovna jsme, “ dodává.
*
Příště to ve Zlatých českých ručičkách může být i o vás – nebo o někom, koho do pořadu doporučíte. Napište Petrovi na sliva@radioblanik.cz nebo stačí vyplnit tento jednoduchý formulář.
*
Všechny díly oblíbeného pořadu Zlaté české ručičky najdete tady.