MENU

1875: Rok, kdy Důl Vojtěch změnil tvář hornictví

Lifestyle
1875: Rok, kdy Důl Vojtěch změnil tvář hornictví

Rok 1875 se stal významným mezníkem v historii hornictví. Důl Vojtěch, situovaný v Březových Horách u Příbrami, se zapsal do světových knih rekordů jako první důl, který dosáhl hloubky jednoho kilometru. Tato událost zásadně ovlivnila směr, kterým se hornictví v následujících letech ubíralo.

Důl Vojtěch byl založen v roce 1779 Janem Antonínem Alisem, který přinesl do českého hornictví inovativní metody těžby. Již od svého vzniku se důl nacházel v oblasti bohaté na stříbrnou a olověnou rudu.

Dosažení hloubky 1 000 metrů v roce 1875 bylo nejen technickým triumfem, ale také velkým úspěchem pro celý český průmysl. Důl Vojtěch tímto výkonem ukázal světu, co je možné dosáhnout s využitím moderních technologií a lidské vynalézavosti.

Tento úspěch přilákal pozornost i císaře Františka Josefa I., který se zúčastnil oslav a podtrhl tak význam tohoto milníku pro habsburskou monarchii. Jeho účast byla signálem, že české hornictví je nejen progresivní, ale také důležité pro celou říši.

Úspěch dolu Vojtěch měl dalekosáhlé důsledky. Stal se vzorem pro ostatní doly, které se snažily následovat jeho příklad a dosáhnout podobných hloubek. Dosažení této hranice podnítilo inovace a investice do nových technologií, které posunuly možnosti těžby na novou úroveň. Vzhledem k technickým a inovačním aspektům, které tento úspěch přinesl, se Důl Vojtěch stal symbolem pokroku v hornictví.

Naše další stanice Rádia Blaník

LIVE
Rádio BLANÍK - Morava a Slezsko
Pohodové české rádio
A ty se ptáš co já
HELENA VONDRÁČKOVÁ
A ty se ptáš co já - HELENA VONDRÁČKOVÁ
LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Ša-la-la-la-li
VÁCLAV NECKÁŘ
Ša-la-la-la-li - VÁCLAV NECKÁŘ
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Goodbye Stranger
SUPERTRAMP
Goodbye Stranger - SUPERTRAMP
Copyright © 2024 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.