Svatomartinské víno od A do Z
11. listopadu v 11 hodin se každý rok otevírají první lahve Svatomartinského vína. Tento první doušek nového ročníku si tradičně vychutnáváme s pečenou husou, ale Svatomartinské víno lze párovat i s jinými lahůdkami.
K podávání a prodeji Svatomartinského vína se váže několik pravidel. Tato vína nesmí být otevřena dříve než 11. listopadu, nalévají se výhradně z lahve, nikdy ze sudu, a každá lahev musí mít etiketu s logem Svatomartinského vína – sv. Martina na bílém koni.
Aby se víno mohlo nazývat „Svatomartinské“, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a od roku 2010 také Muškát moravský pro bílá vína, a pro červená či růžové jsou pak vyhrazeny odrůdy Modrý Portugal a Zweigeltrebe.
Vína musí pocházet z území České republiky a projít hodnocením nezávislé komise. Ta posuzuje vína naslepo pomocí stobodového systému, hodnotí se čirost, barva, vůně, chuť a celkový dojem z vína. Minimální hodnocení pro uvedení vína „Svatomartinské“ na trh je 80 bodů.
Nemusíte se však držet pouze tradiční husy. K vínu lze vybrat i jemné a polotvrdé sýry, jako je Eidam, Gouda nebo Čedar, a dobře se hodí i ryby, především candát a losos. Pro vegetariány je ideální varianta těstoviny se žampiony a parmezánem nebo houbové noky.
A když vás honí mlsná? K Svatomartinskému vínu, bez ohledu na jeho barvu, se výborně hodí ořechy nebo jablečný štrúdl.
Tak dobrou chuť a hlavně na zdraví!