Plýtváme jídlem a končí to na skládce
.webp?ts=)
Něco potřebujete vyhodit, jdete tedy ke koši, věc vyhodíte, zamyslíte se, kam patří, a pak už jen řešíte, do jakého kontejneru ji dát. Co se týče třídění odpadků, v tomto ohledu jsme na tom poměrně dobře. Ani množstvím vyprodukovaného odpadu si nevedeme špatně – celkově jsme dokonce třetí zemí s nejmenším množstvím komunálního odpadu na jednoho člověka.
Zatímco se však v ostatních zemích toto číslo snižuje, u nás se pomalu opět zvyšuje. A pozadu jsme i co se týče následného zpracování odpadu – většina končí na skládkách. Spaloven máme málo a kompostování také není rozšířené.
Jedním z problémů je například i plýtvání jídlem. Co na tom, že se snažíš dobře nakoupit – stejně pak něco nesníš, protože už na to nemáš chuť, nebo prošlo datum spotřeby. Třetina Čechů vyhazuje jídlo jen proto, že ho koupili příliš mnoho nebo na něj ztratili chuť.
Touto problematikou se nedávno zabývali vědci v Brně. Zkoumali především obsah popelnic a zjistili, že každý člověk v průměru vyhodí téměř 40 kilogramů potravin ročně. Na vesnicích je takové plýtvání údajně mnohem menší. Průměr v Evropě je ale až sto kilogramů na osobu ročně. Nejvíce podle statistik plýtvají potravinami v Nizozemsku – až 500 kilogramů jídla ročně.
A čím se plýtvá nejvíce? Na prvním místě je zelenina, následují nápoje a na třetím místě pečivo.
Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK