MENU

Polévky, které zahřejí

Zajímavosti
Polévky, které zahřejí
Zdroj fotografie: GettyImagesPro/Canva

Když se venku ochladí, dny se zkracují a vzduch dostává typickou podzimní ostrost, máloco funguje na nervy lépe než miska horké polévky. Podzim je totiž ideální čas na to, zase se po roce vrátit k teplým, výživným a takovým útulným jídlům, která nás zahřejí a zároveň nám poskytnou pořádnou dávku vitamínů. Polévka navíc dokáže být nejen předkrmem, ale i plnohodnotným hlavním chodem. Záleží jen na tom, co do ní přidáte.

Polévka v sobě spojuje tři základní prvky, které naše tělo na podzim potřebuje. Výživu, hydrataci a teplo. Tekutý základ pomáhá s pitným režimem, zelenina dodává vitamíny, minerály i vlákninu a teplota v misce se postará o to, že vám po jídle nebude zima. Přidat můžete luštěniny, obiloviny nebo maso.

Podzimní kouzlo je ale hlavně v surovinách. Co zahrada nebo trh nabídne, to se dá proměnit v polévku. Dýně, kořenová zelenina, houby, kapusta nebo zelí. Použít můžete čerstvé lokální plodiny. A pak je tu praktičnost. Polévky se skvěle vaří ve větším množství, snadno se skladují i mrazí a s každým ohřátím získávají na chuti.

Na prvním místě jsou krémy. Mixované polévky jsou hladké, jemné a s trochou smetany nebo rostlinného mléka působí doslova luxusně. Dýňový krém je absolutní klasika, ale stojí za to vyzkoušet i batátový nebo bramborovo-pórkový. Chuť můžete ozvláštnit jablkem, zázvorem nebo špetkou chilli.

Neméně oblíbené jsou polévky s kousky. Husté zeleninové vývary, luštěninové směsi nebo minestrone. Ty potěší hlavně tehdy, když máte chuť na sytější strukturu. Čiré vývary s nudlemi či masem zase poslouží, když hledáte něco lehčího, ale přesto výživného. Kuřecí vývar s bylinkami a kořenovou zeleninou nikdy nezklame.

Kouzlo polévky spočívá v technice. Pokud chcete výraznější chuť, restujte nebo pečte zeleninu před tím, než ji zalijete vývarem, získá tak karamelizované tóny. Tuky používejte s rozvahou, kvalitní olej bohatě stačí, není třeba přehánět to s máslem.

Pokud si vaříte do zásoby, rozdělte polévku do menších porcí a zamrazte. Při ohřívání pak můžete přidat trochu čerstvého vývaru nebo bylinek, aby znovu ožila.

Možností je nekonečně, ale pár osvědčených stojí za zmínku. Dýňovo-jablečný krém se zázvorem je ideální pro zahřátí a má sladko-pikantní kontrast. Houbový krém s cibulí a tymiánem vyniká hutnou zemitou chutí. Bramborovo-pórková polévka se šalotkou je klasika, která neurazí žádného hosta. Pokud máte chuť na sytější variantu, zkuste zeleninovou polévku s čočkou a kapustou, která vydá za hlavní chod.

Podzimní polévky jsou víc než jen jídlo. Jsou způsobem, jak se propojit s ročním obdobím, jak využít sezónní plodiny a jak dodat tělu i duši teplo a pohodu. Neexistuje jediný správný recept. Důležité je vybírat kvalitní suroviny, kombinovat chutě a textury a nebát se experimentovat. Ať už sáhnete po klasice, nebo se inspirujete cizinou, jedna věc je jistá. Miska dobré polévky na podzim zahřeje stejně jako deka a horký čaj.

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
ČESKÝ BLANÍK
České písničky, které máte rádi
Snad jsem si jí měl všímat víc
DALIBOR JANDA
Snad jsem si jí měl všímat víc - DALIBOR JANDA
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.