Recept na Pavlovu, se kterým vždycky zazáříte
.webp?ts=)
Pavlova je elegantní dezert z našlehaných bílků, pojmenovaný po slavné ruské baletce Anně Pavlovové. A vždycky s ním budete za hvězdu. Je lehká a vzdušná jako její tanec – s tenkou, křupavou krustou a jemným, vláčným středem, který připomíná marshmallow.
Vznikla během turné Pavlovové po Austrálii a Novém Zélandu ve 20. letech 20. století a obě země si ji s hrdostí nárokují. Tradičně se zdobí šlehačkou a čerstvým ovocem – nejčastěji jahodami, kiwi nebo maracujou. Nebo prostě ovoce co máte doma.
Pro přípravu použijte čtyři až šest vaječných bílků pokojové teploty. Budete k nim potřebovat 200 gramů jemného krupicového cukru, dvě lžičky kukuřičného škrobu, jednu lžičku bílého vinného octa nebo citronové šťávy a případně i vanilkový extrakt.
Na krémovou vrstvu si připravte 300 ml smetany ke šlehání s minimálním obsahem tuku 30 %. Na ozdobu se skvěle hodí 250 až 300 gramů čerstvých jahod – některé ponechejte celé, jiné můžete nakrájet. Pro svěží chuť přidejte trochu citronové nebo limetkové kůry a na závěr přidejte i lehký poprašek moučkového cukru.
Nejprve předehřejte troubu na 120 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na který si můžete lehce načrtnout kruh o průměru 20 cm. V dokonale čisté a odmaštěné míse vyšlehejte bílky a potom přidávejte cukr – pomalu, po lžičkách – a šlehejte, dokud směs nebude hustá, lesklá a stabilní. Nakonec opatrně vmíchejte kukuřičný škrob, ocet a pokud chcete vanilku, a to buď stěrkou, nebo krátkým promícháním na nejnižší rychlost.
Sněhovou hmotu přeneste na připravený plech a vytvarujte ji do tvaru hnízda – se zvýšenými okraji a mělkým důlkem uprostřed, kam později dáme šlehačku a ovoce. Nebojte se kreativity, tvar nemusí být dokonalý. Pavlovu pečte přibližně 60 minut, poté troubu vypněte a nechte Pavlovu pozvolna vychladnout uvnitř – ideálně s lehce pootevřenými dvířky.
Mezitím si připravte šlehačku. Ušlehejte ji a podle chuti oslaďte. Jahody nakrájejte a pokud máte více času, můžete připravit také coulis – rozmixujte několik jahod s trochou citronové šťávy a cukru a následně přeceďte.
A na konec? Nejprve položte na servírovací podnos upečenou a vychladlou sněhovou bázi. Pokryjte ji vrstvou šlehačky, naaranžujte ovoce a případně zakápněte coulis. Zakončete dalšími jahodami a ozdobte popraškem moučkového cukru nebo plátky mandlí. Dezert můžete podávat ihned, dokud neztratí křupavost.
Tak dobrou chuť!