MENU

Recept na Pavlovu, se kterým vždycky zazáříte

Zajímavosti
Recept na Pavlovu, se kterým vždycky zazáříte
Zdroj fotografie: GettyImages/Canva

Pavlova je elegantní dezert z našlehaných bílků, pojmenovaný po slavné ruské baletce Anně Pavlovové. A vždycky s ním budete za hvězdu. Je lehká a vzdušná jako její tanec – s tenkou, křupavou krustou a jemným, vláčným středem, který připomíná marshmallow.

Vznikla během turné Pavlovové po Austrálii a Novém Zélandu ve 20. letech 20. století a obě země si ji s hrdostí nárokují. Tradičně se zdobí šlehačkou a čerstvým ovocem – nejčastěji jahodami, kiwi nebo maracujou. Nebo prostě ovoce co máte doma.

Pro přípravu použijte čtyři až šest vaječných bílků pokojové teploty. Budete k nim potřebovat 200 gramů jemného krupicového cukru, dvě lžičky kukuřičného škrobu, jednu lžičku bílého vinného octa nebo citronové šťávy a případně i vanilkový extrakt.

Na krémovou vrstvu si připravte 300 ml smetany ke šlehání s minimálním obsahem tuku 30 %. Na ozdobu se skvěle hodí 250 až 300 gramů čerstvých jahod – některé ponechejte celé, jiné můžete nakrájet. Pro svěží chuť přidejte trochu citronové nebo limetkové kůry a na závěr přidejte i lehký poprašek moučkového cukru.

Nejprve předehřejte troubu na 120 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na který si můžete lehce načrtnout kruh o průměru 20 cm. V dokonale čisté a odmaštěné míse vyšlehejte bílky a potom přidávejte cukr – pomalu, po lžičkách – a šlehejte, dokud směs nebude hustá, lesklá a stabilní. Nakonec opatrně vmíchejte kukuřičný škrob, ocet a pokud chcete vanilku, a to buď stěrkou, nebo krátkým promícháním na nejnižší rychlost.

Sněhovou hmotu přeneste na připravený plech a vytvarujte ji do tvaru hnízda – se zvýšenými okraji a mělkým důlkem uprostřed, kam později dáme šlehačku a ovoce. Nebojte se kreativity, tvar nemusí být dokonalý. Pavlovu pečte přibližně 60 minut, poté troubu vypněte a nechte Pavlovu pozvolna vychladnout uvnitř – ideálně s lehce pootevřenými dvířky. 

Mezitím si připravte šlehačku. Ušlehejte ji a podle chuti oslaďte. Jahody nakrájejte a pokud máte více času, můžete připravit také coulis – rozmixujte několik jahod s trochou citronové šťávy a cukru a následně přeceďte.

A na konec? Nejprve položte na servírovací podnos upečenou a vychladlou sněhovou bázi. Pokryjte ji vrstvou šlehačky, naaranžujte ovoce a případně zakápněte coulis. Zakončete dalšími jahodami a ozdobte popraškem moučkového cukru nebo plátky mandlí. Dezert můžete podávat ihned, dokud neztratí křupavost.

Tak dobrou chuť!

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Měla na očích brýle
KAREL ZICH
Měla na očích brýle - KAREL ZICH
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
It's A Hard Life
QUEEN
It's A Hard Life - QUEEN
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.