Retro kuchyně
.webp)
Pamatujete na oběd u babičky, kdy před vás položila talíř plný nadýchaných šišek, posypaných hromadou máku a polévaných máslem? Já rozhodně. Dokonce to bylo jídlo, které jsem chtěla jíst pokaždé, když jsem se vrátila z tábora nebo ze školy v přírodě. Prostě domov na talíři.
Dnes, když se všude skloňují slova jako „low carb“, „sacharidy“ nebo „superfoods“, by šišky s mákem asi neuspěly, ale co už. Pojďme si je spolu udělat a zavzpomínat.
Co na ně potřebujete?
500 g brambor (ideálně starší, ať nejsou moc vodnaté)
1 vejce
150 g hrubé mouky
Špetka soli
50 g másla (nebo klidně i víc, másla není nikdy dost)
100 g mletého máku
Cukr podle chuti
Jak na to?
Uvařte brambory ve slupce, nechte je trochu vychladnout a pak je oloupejte. Následně je nastrouhejte nebo rozmačkejte. Přidejte vejce, mouku a špetku soli a vypracujte těsto. S moukou to nepřehánějte ať nejsou šišky zbytečně tvrdé. Z těsta vytvarujte válečky – velikost nechám zcela na vás. Vhoďte je do vařící vody a vařte, dokud nevyplavou na hladinu (asi 5 minut). Mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo a v misce smíchejte mletý mák s cukrem. Uvařené šišky vytáhněte z vody, zalijte je máslem a pořádně zasypte mákem s cukrem.
Až budete příště přemýšlet, co si dát k obědu nebo k večeři, zapomeňte na sushi nebo avokádové tousty a zkuste si udělat poctivé české šišky s mákem. Možná vás překvapí, jak geniálně jednoduché jídlo umí být tak dobré.