Umění svatebních koláčků
.webp?ts=)
Jestli má nějaké pečivo duši, jsou to svatební koláčky. A teď je dobrá doba si je připomenout. Jaro je v plné síle, nevěsty už se oblékají do bílé a i když by se svatby k květnu pořádat neměli, nikdy není pozdě začít trénovat.
Svatební koláčky se u nás pečou po generace. A dělat je můžete nejen před svatbou, ale i jen tak pro radost. Venku voní šeřík, trouba se rozehřívá na 190 a vy víte, že až se koláčky upečou, bude doma prostě hezky.
Co budete potřebovat?
-
Hladkou mouku, droždí, cukr, žloutky, vlažné mléko, máslo, citronovou kůru… a čas. Těsto totiž nerado spěchá. Chce teplo, klid a pár pohlazení vařečkou.
-
Kvásek udělejte klasicky – droždí, cukr, mléko – a dejte mu chvilku. Pak smíchejte všechno dohromady a nechte těsto v teple odpočívat. Aspoň hodinu, klidně dvě.
Náplně?
To je malá poezie sama o sobě. Tvaroh s vanilkou a žloutkem, mák s cukrem a rumem, ořechy se skořicí, povidla s trochou perníku… každý má svého favorita. A každá rodina přidává něco navíc. Kapku citronu. Trochu lásky.
Pak přijde to nejlepší – tvarování. Děláte z těsta kuličky, plníte je, zavíráte, pečlivě skládáte na plech. Pomažete vajíčkem, posypete drobenkou. A pak už jen čekáte, až troubou projde ta neodolatelná vůně. Po upečení je přetřete máslem s trochou rumu. A když je necháte chvíli odpočinout, budou ještě lepší.