Z perníkové chaloupky až na Zlatý kolovrat
.webp?ts=)
Dana Holmasová se původně věnovala literární historii. Její cesta k perníku však nebyla úplně přímá. „Úplně původní profesí jsem literární historička, “ říká s úsměvem. „K perníku jsem došla až poněkud později zvláštní shodou okolností, které pro mě zpočátku nebyly příliš šťastné.“
Později ale zjistila, že právě perníkářství jí dává smysl. „Zjistila jsem, že je to vlastně ideální řemeslo, “ dodává.
Perník jako řemeslo i radost
Dana Holmasová nepeče jen sama, ale předává své umění dál v rámci vlastní Perníkové školy.
„Nejenom že vás naučím upéct perník, ale naučím vás ten perník i zdobit, “ říká. „Jsem přesvědčená o tom, že vás hlavně naučím dívat se na ten perník z takového trochu jiného pohledu. Takže ho potom budete vidět jako krásnou součást svého života.“
A co se s takovým krásně zdobeným perníkem pak dělá? Je ho škoda sníst?
„Pokud vám to nebude líto, tak samozřejmě ano, “ směje se Holmasová. „Perník odedávna sloužil nejen k jídlu, ale i k ozdobným účelům nebo jako obřadní pečivo. Ale zvlášť u vás jako u muže bude ten vztah k perníku takový, řekla bych, vřelý.“
Všechny cesty vedou do Jičína
Její škola i dílna sídlí ve městě, kam se po letech vrátila.
„Momentálně tohle všechno probíhá v Jičíně, což je dalo by se říct moje rodné město, “ vysvětluje Holmasová. „Valnou část života jsem strávila u Dvora Králové nad Labem, ale teď jsem se shodou okolností vrátila.“
Více než jen perník
Dana Holmasová není jen lektorkou perníkového umění, ale také nositelkou ocenění Zlatý kolovrat a titul Nositelka tradice. Založila první českou Perníkovou školu a dál ukazuje, že když se spojí řemeslo, krása a radost, vzniká něco mnohem hlubšího než jen sladké těsto.
Více info zde.
*
Příště to ve Zlatých českých ručičkách může být i o vás – nebo o někom, koho do pořadu doporučíte. Napište Petrovi na sliva@radioblanik.cz nebo stačí vyplnit tento jednoduchý formulář.
*
Všechny díly oblíbeného pořadu Zlaté české ručičky najdete tady.