Od mnišských klášterů k moderním pivovarům: Historie vánočního piva
Vánoční pivo se tradičně vaří během zimy, zejména v čase Vánoc, jak už jeho název naznačuje. Nejedná se ale o výmysl moderní doby, jak by se možná mohlo zdát. Jeho historie sahá hluboko do minulosti a je spjatá už s oslavami zimního slunovratu.
Tradice vaření silnějších a kořeněných piv v zimním období pochází ze středověku. Pivovary často připravovaly speciální várky s vyšším obsahem alkoholu a bohatší chutí, která se ke slavnostní atmosféře více než hodila. Vyšší obsah alkoholu rovněž pomáhal žahřát organismus.
Tyto speciální recepty byly obohaceny i o různé byliny a koření. Tato piva byla často hustší a mohla být konzumována lžící.
Ve středověké Evropě, zejména v klášterech, bylo pivo součástí stravy. Mniši vařili pivo nejen pro vlastní potřebu, ale také pro poutníky a pro chudé.
A jak je to v současnosti? Dnes už pivo lžící konzumuje jen málo kdo, ale vánoční pivo přežilo. Je oblíbenou sezónní specialitou mnoha pivovarů po celém světě. Tyto pivní speciály se stále vyznačují vyšším obsahem alkoholu, plnějším tělem a často jsou ochuceny kořením jako je skořice, hřebíček nebo zázvor. Každý pivovar má ale svou vlastní recepturu a tak by byla škoda neochutnat jich několik.
Jedná se také o skvělý dárek pro všechny milovníky piva.
Tak na zdraví a hlavně veselé svátky!