Jak se z mikrovlnky stal kuchyňský král
.webp?ts=)
Kolega v práci mi nedávno popisoval své první setkání s mikrovlnnou troubou. Dnes ji bereme jako samozřejmost, ale za Československa to byla podpultová záležitost. Vyprávěl mi, že ze začátku nikdo pořádně nevěděl, jak ji používat. A tak tam dal párky, zapnul ji – a to se, upřímně, občas stane i mně dnes.
Možná to znáte taky. Vytáhl z ní něco rozpraskaného, vysušeného a s barvou mnohem tmavší, než měla původně.
Přitom princip fungování je ryze českou záležitostí – úplně poprvé jej v roce 1924 popsal český profesor August Žáček z Přírodovědecké fakulty v Praze. První mikrovlnku ale vyvinuli až o víc než 20 let později ve Spojených státech. Měřila dva metry a vážila 400 kilo. Z dnešního pohledu naprosto nepraktické monstrum.
Chtěla bych být tehdy u rozhodování, jestli si domů pořídit klavírní křídlo, nebo mikrovlnku. Ale k tomu asi nedošlo – používaly se hlavně v restauracích nebo na zaoceánských parnících.
V roce 1955 jste si už mohli mikrovlnku koupit i domů, ale stála v přepočtu zhruba 25 tisíc korun. Od roku 1988 už byly na Západě celkem běžné, ale u nás – jak jsme si řekli na začátku – šlo stále o nedostatkové zboží. Většinou se objevovaly v bistrech. Novinkou pak byla i mikrovlnka sovětské výroby, která ohřála jídlo za čtyři minuty.
Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK