Dezert, který si oblíbí i odpůrci zeleniny
.webp?ts=)
Léto v plném proudu, zahrady se ohýbají pod tíhou úrody a cukety se pomalu, ale jistě snaží dostat do každého hrnce a na každý plech. A protože nedělní pečení je už taková moje malá tradice, rozhodla jsem se, že tentokrát dáme cuketám hlavní roli. Tahle buchta je vláčná, jemná a tak akorát sladká. A co je nejlepší, nikdo nebude tušit, že ten sametový vnitřek je právě díky cuketě.
Budete potřebovat:
-
2 střední cukety (cca 500 g)
-
3 vejce
-
200 g třtinového cukru
-
120 ml rostlinného oleje (např. řepkový)
-
250 g hladké mouky
-
100 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
-
50 g kakaa
-
1 prášek do pečiva
-
1 lžička skořice
-
špetka soli
-
hrst nasekané čokolády nebo čokoládových peciček
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Cukety nastrouhejte nahrubo, lehce vymačkejte přebytečnou šťávu, ale úplně je neždímejte. Právě díky ní zůstane buchta krásně vláčná. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny, přilijte olej a ještě krátce prošlehejte.
V jiné míse smíchejte suché suroviny. Mouku, kakao, prášek do pečiva, skořici, sůl a mleté ořechy a tuto směs postupně vmíchejte do té mokré. Nakonec přidejte cuketu a nasekanou čokoládu. Těsto vlijte na plech, uhlaďte povrch a pečte přibližně 35–40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nebude čistá.
Nechte buchtu vychladnout a podávejte buď jen tak, nebo s jemným posypem moučkového cukru. Pokud byste chtěli buchtu povýšit na slavnostní dezert, můžete na vychladlý korpus nanést krém z mascarpone, zakysané smetany a trochy vanilkového cukru. Cuketa se promění v naprosto luxusní dezert.