MENU

Dezert, který si oblíbí i odpůrci zeleniny

Zajímavosti
Dezert, který si oblíbí i odpůrci zeleniny
Zdroj fotografie: Gettyimages/Canva

Léto v plném proudu, zahrady se ohýbají pod tíhou úrody a cukety se pomalu, ale jistě snaží dostat do každého hrnce a na každý plech. A protože nedělní pečení je už taková moje malá tradice, rozhodla jsem se, že tentokrát dáme cuketám hlavní roli. Tahle buchta je vláčná, jemná a tak akorát sladká. A co je nejlepší, nikdo nebude tušit, že ten sametový vnitřek je právě díky cuketě.

Budete potřebovat:

  • 2 střední cukety (cca 500 g)

  • 3 vejce

  • 200 g třtinového cukru

  • 120 ml rostlinného oleje (např. řepkový)

  • 250 g hladké mouky

  • 100 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)

  • 50 g kakaa

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 lžička skořice

  • špetka soli

  • hrst nasekané čokolády nebo čokoládových peciček

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Cukety nastrouhejte nahrubo, lehce vymačkejte přebytečnou šťávu, ale úplně je neždímejte. Právě díky ní zůstane buchta krásně vláčná. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny, přilijte olej a ještě krátce prošlehejte.

V jiné míse smíchejte suché suroviny. Mouku, kakao, prášek do pečiva, skořici, sůl a mleté ořechy a tuto směs postupně vmíchejte do té mokré. Nakonec přidejte cuketu a nasekanou čokoládu. Těsto vlijte na plech, uhlaďte povrch a pečte přibližně 35–40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nebude čistá.

Nechte buchtu vychladnout a podávejte buď jen tak, nebo s jemným posypem moučkového cukru. Pokud byste chtěli buchtu povýšit na slavnostní dezert, můžete na vychladlý korpus nanést krém z mascarpone, zakysané smetany a trochy vanilkového cukru. Cuketa se promění v naprosto luxusní dezert.

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
ČESKÝ BLANÍK
České písničky, které máte rádi
1.signální
CHINASKI
1.signální - CHINASKI
LIVE
BLANÍK OLDIES
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
The Joker
STEVE MILLER BAND
The Joker - STEVE MILLER BAND
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.