Nedělní vůně domova
Je neděle, počasí je tak na deku a čaj, a doma to volá po jednom. Pečení. Dnes si upečeme vláčné a voňavé jablečné muffiny, které zvládnete levou zadní a přitom chutnají, jako byste je právě vytáhli z vitríny v pekárně.
Na těsto budete potřebovat 300 gramů nastrouhaných jablek, která dělají muffiny přirozeně šťavnaté a vláčné, šťávu z jednoho citronu proti zhnědnutí, tři vejce, 300 gramů třtinového cukru a 200 mililitrů rostlinného oleje. Dále přidejte 300 gramů hladké nebo polohrubé mouky, balíček prášku do pečiva a podle chuti hrst rozinek, nasekaných ořechů nebo kousky hořké čokolády. Na závěr se hodí i špetka skořice nebo drobenka na posypání.
Troubu si předehřejte na 180 °C a připravte formu s papírovými košíčky. V jedné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přilijte olej a vmíchejte nastrouhaná jablka s citronem. V druhé míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, a obě směsi pak spojte. Nakonec přidejte ořechy, rozinky nebo čokoládu, naplňte formičky do dvou třetin a posypte skořicí. Muffiny pečte 20 až 25 minut, dokud nejsou zlatavé a celý byt neprovoní sladká jablečná vůně.
Dostanete přibližně dvacet kusů dokonale měkkých a voňavých muffinů, které ocení i nároční ochutnávači a ideálně se hodí k čaji, kávě nebo jako rychlá snídaně po líném víkendu.