Kouzlo retro kuchyně
Kuře s plátkem broskve a se sýrem je jedním z nejikoničtějších počinů socialistické kuchyně, která hledala způsoby jak běžná jídla obohatit o trochu exotičtější chutě. Největší slávu tohle jídlo zažilo v 90. letech. Potom se začalo pomalu vytrácet z restaurací a nakonec i z naší domácí kuchyně. Kuře Havaj dostalo až skoro démonický nádech. Je to ale vážně taková hrůza? Posouzení je na vás, možná ale v roce 2025 přišel čas dát mu druhou šanci.
Za nepěknou pověst „stejku havaj“ mohou z velké části restaurace, které jeho přípravu nezřídka dost odbývaly. Vysušené maso a naopak hranolky zbytečně plavající v omáčce z výpeku, to nejsou zrovna pěkné ani estetické vzpomínky. Jenže kuře na sladko se dá udělat i jinak. Nejdřív základní recept:
Ingredience:
- 4 kuřecí prsa
- Sůl a mletý pepř
- 4 plátky kvalitní šunky
- 4 kompotované broskve, překrojené na půl
- 4 plátky polotvrdého sýra vhodného na zapékání (např. gouda)
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžíce másla
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka)
Postup:
1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a lehce naklepeme. Osolíme a opepříme z obou stran.
2. V pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem a kuřecí prsa zprudka opečeme z obou stran, dokud nejsou zlatavá a propečená. Nesmí se ale vysušit, takže je na pánvi nemučte dlouho.
3. Opečená prsa přemístíme do zapékací mísy. Na každé prso položíme plátek šunky, na něj polovinu broskve a vše přikryjeme plátkem sýra. Právě tyto ingredience mají na výslednou chuť zásadní vliv, takže na nich nešetřete. Šunka musí být kvalitní, konzervovanou broskev můžete vyměnit za čerstvou, pokud je dobře zralá. Sýr by měl být dostatečně tučný a chuťově výraznější - právě nevýrazný laciný sýr často zavinil diskutabilní výsledek. Můžete zkusit i méně tradiční druhý sýra, třeba plísňový zrající, mozarellu a podobně.
4. Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přibližně 10–15 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezačne zlátnout.
5. Před podáváním ozdobíme čerstvými bylinkami.
Podáváme ideálně s bramborovou kaší, opečenými bramborami nebo domácími hranolky. Pokud si chcete dát záležet ještě trochu víc, naložte kuřecí maso den předem do směsi olivového oleje, soli, pepře, hořčičného semínka, sladké červené papriky, sušeného česneku a oregana. Nakrájenou broskev se nebojte před tepelnou úpravou osolit a potřít olivovým olejem. K ozdobení pak použijte lístky čerstvé bazalky.
Ať už kuře havaj milujete nebo nenávidíte, rozhodně má speciální místo v našem srdci. Kromě nostalgie to ale může být i skutečný kulinářský zážitek.