Retro kuchyně
.webp?ts=)
Nenajdete je na obálkách moderních kuchařek ani v kavárnách, ale i tak... kdo jednou ochutnal poctivé domácí řepánky, ten ví. Tahle nenápadná sladkost má v sobě víc lásky než kdejaký čokoládový fondán.
Možná si je pamatujete z dětství. Možná vám je někdy zabalila babička jako „něco na cestu“. A možná jste o nich dodnes neslyšeli. V každém případě – dnes je ideální den dát těmhle starým dobrým koláčkům nový život.
Co jsou vlastně řepánky?
Řepánky jsou malé kynuté koláčky plněné sladkou náplní z červené řepy. Ano, čtete správně – řepy. Ale nebojte, není to salát v těstě. I když si to pro klid v duši klidně můžete myslet. Správně dochucená řepa v kombinaci s jablkem, cukrem a skořicí vytváří překvapivě jemnou, vláčnou a nasládlou chuť, která připomíná něco mezi perníkem a makovým závinem.
Řepánky byly hitem hlavně tam, kde se neplýtvalo – vařilo se z toho, co bylo. A protože řepa vydržela dlouho, bylo jí dost, a ještě ke všemu prospívala zdraví, vznikly z ní i sladké varianty dobrot. Dnes by se řeklo: zero waste s babiččiným šarmem.
Co budete potřebovat
Na těsto:
-
500 g hladké mouky
-
½ kostky droždí
-
250 ml mléka
-
1 vejce
-
70–80 g cukru
-
70 g másla
-
špetka soli
Na náplň:
-
1 středně velká cukrová řepa
-
300 ml mléka
-
250 g mletého máku
-
3 lžíce cukru krupice
-
1 vanilkový cukr
-
1 lžička citronové šťáva
Jak na to? Jednoduše, bez stresu
-
Nejprve zadělejte klasické kynuté těsto. Vlažné mléko, rozdrobené droždí, cukr – nechte vzejít kvásek. Pak přidejte vejce, mouku, máslo, sůl a vypracujte měkké těsto. Nechte kynout cca 45 minut.
-
Mezitím připravte náplň. Nastrouhejte řepu, smíchejte s dalšími ingrediencemi. Klidně přidejte i lžičku rumu – pro tu domácí tečku.
-
Z vykynutého těsta udělejte placičky, doprostřed dejte lžičku náplně, přehněte, přitiskněte okraje. Můžete je potřít vajíčkem, posypat mákem nebo nechat jen tak.
-
Pečte při 180 °C dozlatova, asi 15–20 minut.
A pak už jen nechte chvíli zchladnout a s chutí do toho!
Proč se k nim vrátit právě dnes?
Protože jsou jiné. Protože v sobě nesou historii a protože vás zaručeně překvapí – v jednoduchosti, v chuti i v tom, jak rychle zmizí ze stolu.
Dobrou chuť!