MENU

Retro kuchyně

Zajímavosti
Retro kuchyně
Zdroj fotografie: Gettyimages/Canva

Nenajdete je na obálkách moderních kuchařek ani v kavárnách, ale i tak... kdo jednou ochutnal poctivé domácí řepánky, ten ví. Tahle nenápadná sladkost má v sobě víc lásky než kdejaký čokoládový fondán.

Možná si je pamatujete z dětství. Možná vám je někdy zabalila babička jako „něco na cestu“. A možná jste o nich dodnes neslyšeli. V každém případě – dnes je ideální den dát těmhle starým dobrým koláčkům nový život.

Co jsou vlastně řepánky?

Řepánky jsou malé kynuté koláčky plněné sladkou náplní z červené řepy. Ano, čtete správně – řepy. Ale nebojte, není to salát v těstě. I když si to pro klid v duši klidně můžete myslet. Správně dochucená řepa v kombinaci s jablkem, cukrem a skořicí vytváří překvapivě jemnou, vláčnou a nasládlou chuť, která připomíná něco mezi perníkem a makovým závinem.

Řepánky byly hitem hlavně tam, kde se neplýtvalo – vařilo se z toho, co bylo. A protože řepa vydržela dlouho, bylo jí dost, a ještě ke všemu prospívala zdraví, vznikly z ní i sladké varianty dobrot. Dnes by se řeklo: zero waste s babiččiným šarmem.

Co budete potřebovat 

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky

  • ½ kostky droždí

  • 250 ml mléka

  • 1 vejce

  • 70–80 g cukru

  • 70 g másla

  • špetka soli

Na náplň:

  • 1 středně velká cukrová řepa

  • 300 ml mléka

  • 250 g mletého máku

  • 3 lžíce cukru krupice

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 lžička citronové šťáva

Jak na to? Jednoduše, bez stresu

  1. Nejprve zadělejte klasické kynuté těsto. Vlažné mléko, rozdrobené droždí, cukr – nechte vzejít kvásek. Pak přidejte vejce, mouku, máslo, sůl a vypracujte měkké těsto. Nechte kynout cca 45 minut.

  2. Mezitím připravte náplň. Nastrouhejte řepu, smíchejte s dalšími ingrediencemi. Klidně přidejte i lžičku rumu – pro tu domácí tečku.

  3. Z vykynutého těsta udělejte placičky, doprostřed dejte lžičku náplně, přehněte, přitiskněte okraje. Můžete je potřít vajíčkem, posypat mákem nebo nechat jen tak.

  4. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 15–20 minut.

A pak už jen nechte chvíli zchladnout a s chutí do toho!

Proč se k nim vrátit právě dnes?

Protože jsou jiné. Protože v sobě nesou historii a protože vás zaručeně překvapí – v jednoduchosti, v chuti i v tom, jak rychle zmizí ze stolu.

Dobrou chuť!

Naše další stanice Rádia Blaník

LIVE
Rádio BLANÍK - Morava a Slezsko
Pohodové české rádio
Touha
DANIEL LANDA
Touha - DANIEL LANDA
LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
1+1
READY KIRKEN
1+1 - READY KIRKEN
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Road To Nowhere
TALKING HEADS
Road To Nowhere - TALKING HEADS
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.