MENU

Retro kuchyně

Zajímavosti
Retro kuchyně
Zdroj fotografie: Gettyimages/Canva

Pamatujete na oběd u babičky, kdy před vás položila talíř plný nadýchaných šišek, posypaných hromadou máku a polévaných máslem? Já rozhodně. Dokonce to bylo jídlo, které jsem chtěla jíst pokaždé, když jsem se vrátila z tábora nebo ze školy v přírodě. Prostě domov na talíři.

Dnes, když se všude skloňují slova jako „low carb“, „sacharidy“ nebo „superfoods“, by šišky s mákem asi neuspěly, ale co už. Pojďme si je spolu udělat a zavzpomínat.

Co na ně potřebujete?

500 g brambor (ideálně starší, ať nejsou moc vodnaté)
1 vejce
150 g hrubé mouky
Špetka soli
50 g másla (nebo klidně i víc, másla není nikdy dost)
100 g mletého máku
Cukr podle chuti

Jak na to? 

Uvařte brambory ve slupce, nechte je trochu vychladnout a pak je oloupejte. Následně je nastrouhejte nebo rozmačkejte. Přidejte vejce, mouku a špetku soli a vypracujte těsto. S moukou to nepřehánějte ať nejsou šišky zbytečně tvrdé. Z těsta vytvarujte válečky – velikost nechám zcela na vás. Vhoďte je do vařící vody a vařte, dokud nevyplavou na hladinu (asi 5 minut).  Mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo a v misce smíchejte mletý mák s cukrem. Uvařené šišky vytáhněte z vody, zalijte je máslem a pořádně zasypte mákem s cukrem.

Až budete příště přemýšlet, co si dát k obědu nebo k večeři, zapomeňte na sushi nebo avokádové tousty a zkuste si udělat poctivé české šišky s mákem. Možná vás překvapí, jak geniálně jednoduché jídlo umí být tak dobré.

Naše další stanice Rádia Blaník

LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Kdy vzlétnu já
LUCIE VONDRÁČKOVÁ
Kdy vzlétnu já - LUCIE VONDRÁČKOVÁ
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Wild World
CAT STEVENS
Wild World - CAT STEVENS
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.