MENU

Turecký med: Sladká vzpomínka, která nikdy neztratila kouzlo

Zajímavosti
Turecký med: Sladká vzpomínka, která nikdy neztratila kouzlo
Zdroj fotografie: Getty Images Pro / Canva

Na pouti, v papírovém kornoutu nebo v dárkové krabičce – turecký med patří k těm sladkostem, které voní dětstvím. Víte ale, že tahle pochoutka ve skutečnosti z Turecka vůbec nepochází?

Pod názvem „turecký med“ si u nás představíme sladkost ze šlehaných vaječných bílků, cukru, medu a ořechů. Má bílou barvu, táhne se jako karamel, nebo naopak křupne jako tvrdý nugát. Často se krájí na kostky a obaluje v moučkovém cukru nebo škrobu, aby se nelepila.

Ale v Turecku byste pod tímto názvem narazili na úplně jiné cukrovinky, například lokum (tzv. turecké růžové želé) nebo cezerye, což je sladkost z karotky a ořechů. Český „turecký med“ je tedy spíše varianta středomořského nugátu, který známe i jako torrone v Itálii nebo turrón ve Španělsku. Všechny tyto sladkosti mají podobné složení i způsob přípravy.

Historie sladkosti s mnoha jmény

Původ nugátu sahá až do oblasti Blízkého východu a Středomoří, kde se už ve středověku vyráběly sladkosti na bázi medu, bílků a ořechů. Do Evropy se recepty rozšířily přes Itálii a Španělsko a odtud dál – až k nám, kde získaly vlastní jméno i podobu.

Český název „turecký med“ pravděpodobně vznikl čistě jako marketingový trik – aby sladkost působila exoticky a orientálně. A zabralo to. Na poutích se stal hitem. Stačil jeden pohled na pružnou, třpytivou hmotu a děti hned věděly, že chtějí alespoň jeden kousek.

Proč má turecký med tolik podob?

Recept na turecký med se liší region od regionu. Někdy je měkký a tahavý, jindy tvrdý jako karamel. Některé varianty obsahují růžovou vodu, citrusovou kůru, pistácie nebo kardamom, jiné se drží čistě klasiky s mandlemi. Vše závisí na surovinách i místní chuti.

U nás si ho většinou spojujeme s trhy nebo poutěmi – a jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti i nostalgii.


Recept na domácí turecký med (nugát s ořechy)

Chcete si připomenout chuť dětství? Zkuste si udělat turecký med doma. Je to sladká alchymie, ale když se povede, výsledek je úžasný.

Ingredience:

  • 300 g krupicového cukru

  • 150 g tekutého medu

  • 2 bílky

  • špetka soli

  • 100 g opražených nasekaných ořechů (mandle, lískové ořechy, pistácie)

  • vanilkový extrakt (volitelně)

  • moučkový cukr nebo kukuřičný škrob na obalení

Postup:

  1. Připravte cukrový sirup: V silnostěnném hrnci nebo ve vodní lázni zahřejte cukr s medem a míchejte, dokud směs nedosáhne 140 °C (tzv. „tvrdá koule“ – pokud nemáte teploměr, kapka sirupu ve studené vodě se musí zformovat do pevné kuličky).

  2. Ušlehejte bílky: Mezitím vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.

  3. Spojte obě směsi: Tenkým pramínkem pomalu lijte horký sirup do vyšlehaných bílků a stále šlehejte. Směs začne houstnout a bude lepkavá. Šlehejte, dokud nebude pružná a krémová.

  4. Přidejte ořechy a vanilku. Opatrně vmíchejte.

  5. Tvarujte: Přeneste směs do formy vyložené pečicím papírem a lehce poprášené škrobem. Uhlaďte, nechte ztuhnout při pokojové teplotě (nejlépe přes noc).

  6. Nakrájejte a obalte: Krájejte ostrým nožem na kostky a obalte je v moučkovém cukru nebo škrobu, aby se nelepily.

Autor článku:
Ivanna Balkovska - redaktorka webu
Rádio Blaník je takové rodinné rádio. Hrajeme české písničky, které dělají lidem radost. Na web přinášíme různé zajímavosti i užitečné informace. Právě to má pro mě velký smysl. 

Naše další stanice Rádia Blaník

LIVE
Rádio BLANÍK - Morava a Slezsko
Pohodové české rádio
Sametová
ŽLUTÝ PES
Sametová - ŽLUTÝ PES
LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Akorát
DAVID DEYL
Akorát - DAVID DEYL
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
See My Friends
KINKS
See My Friends - KINKS
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.