Turecký med: Sladká vzpomínka, která nikdy neztratila kouzlo
.webp?ts=)
Na pouti, v papírovém kornoutu nebo v dárkové krabičce – turecký med patří k těm sladkostem, které voní dětstvím. Víte ale, že tahle pochoutka ve skutečnosti z Turecka vůbec nepochází?
Pod názvem „turecký med“ si u nás představíme sladkost ze šlehaných vaječných bílků, cukru, medu a ořechů. Má bílou barvu, táhne se jako karamel, nebo naopak křupne jako tvrdý nugát. Často se krájí na kostky a obaluje v moučkovém cukru nebo škrobu, aby se nelepila.
Ale v Turecku byste pod tímto názvem narazili na úplně jiné cukrovinky, například lokum (tzv. turecké růžové želé) nebo cezerye, což je sladkost z karotky a ořechů. Český „turecký med“ je tedy spíše varianta středomořského nugátu, který známe i jako torrone v Itálii nebo turrón ve Španělsku. Všechny tyto sladkosti mají podobné složení i způsob přípravy.
Historie sladkosti s mnoha jmény
Původ nugátu sahá až do oblasti Blízkého východu a Středomoří, kde se už ve středověku vyráběly sladkosti na bázi medu, bílků a ořechů. Do Evropy se recepty rozšířily přes Itálii a Španělsko a odtud dál – až k nám, kde získaly vlastní jméno i podobu.
Český název „turecký med“ pravděpodobně vznikl čistě jako marketingový trik – aby sladkost působila exoticky a orientálně. A zabralo to. Na poutích se stal hitem. Stačil jeden pohled na pružnou, třpytivou hmotu a děti hned věděly, že chtějí alespoň jeden kousek.
Proč má turecký med tolik podob?
Recept na turecký med se liší region od regionu. Někdy je měkký a tahavý, jindy tvrdý jako karamel. Některé varianty obsahují růžovou vodu, citrusovou kůru, pistácie nebo kardamom, jiné se drží čistě klasiky s mandlemi. Vše závisí na surovinách i místní chuti.
U nás si ho většinou spojujeme s trhy nebo poutěmi – a jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti i nostalgii.
Recept na domácí turecký med (nugát s ořechy)
Chcete si připomenout chuť dětství? Zkuste si udělat turecký med doma. Je to sladká alchymie, ale když se povede, výsledek je úžasný.
Ingredience:
-
300 g krupicového cukru
-
150 g tekutého medu
-
2 bílky
-
špetka soli
-
100 g opražených nasekaných ořechů (mandle, lískové ořechy, pistácie)
-
vanilkový extrakt (volitelně)
-
moučkový cukr nebo kukuřičný škrob na obalení
Postup:
-
Připravte cukrový sirup: V silnostěnném hrnci nebo ve vodní lázni zahřejte cukr s medem a míchejte, dokud směs nedosáhne 140 °C (tzv. „tvrdá koule“ – pokud nemáte teploměr, kapka sirupu ve studené vodě se musí zformovat do pevné kuličky).
-
Ušlehejte bílky: Mezitím vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
-
Spojte obě směsi: Tenkým pramínkem pomalu lijte horký sirup do vyšlehaných bílků a stále šlehejte. Směs začne houstnout a bude lepkavá. Šlehejte, dokud nebude pružná a krémová.
-
Přidejte ořechy a vanilku. Opatrně vmíchejte.
-
Tvarujte: Přeneste směs do formy vyložené pečicím papírem a lehce poprášené škrobem. Uhlaďte, nechte ztuhnout při pokojové teplotě (nejlépe přes noc).
-
Nakrájejte a obalte: Krájejte ostrým nožem na kostky a obalte je v moučkovém cukru nebo škrobu, aby se nelepily.