Žloutenka typu A se šíří nejrychleji za poslední roky. Jak ji poznat a jak se chránit
Česko zažívá jeden z největších nárůstů žloutenky typu A za poslední desetiletí. Letos už hygienici evidují několik tisíc nakažených a čísla dál rostou. Největší koncentrace případů je v Praze a některých dalších krajích. Odborníci upozorňují, že epidemie může pokračovat ještě minimálně rok až dva.
Žloutenka typu A se řadí mezi takzvané „nemoci špinavých rukou“. Virus se šíří fekálně-orální cestou – tedy tam, kde selže hygiena. Přenáší se hlavně:
-
kontaminovanou rukou,
-
nedostatečně tepelně upraveným jídlem,
-
kontaminovanou vodou,
-
dotykem předmětů, na kterých virus zůstal.
Velkým problémem je dlouhá inkubační doba, která může být až 50 dní. Člověk navíc bývá nakažlivý ještě dřív, než se objeví první příznaky.
Příznaky žloutenky A
Nemoc často začíná nenápadně, podobně jako chřipka. Typické jsou:
-
únava, nechutenství, zvýšená teplota,
-
nevolnost a bolesti břicha,
-
tmavá moč a světlá stolice,
-
zežloutnutí kůže a očního bělma.
Zejména u dětí může probíhat mírně nebo bez příznaků, a přitom jsou dál infekční.
Jak se chránit
Prevence je u této nemoci klíčová. Nejdůležitější opatření jsou:
-
pečlivé mytí rukou teplou vodou a mýdlem,
-
důsledná hygiena při práci s potravinami,
-
vyhýbání se syrovým či podezřelým potravinám,
-
očkování – které poskytuje dlouhodobou ochranu.
Vakcína je doporučovaná zejména při rizikovém kontaktu, při cestování do oblastí s horší hygienou nebo při zvýšeném výskytu v regionu.