MENU

Cvrček místo řízku? Češi mění jídelníček i díky firmě GRIG

Zlaté české ručičky
Cvrček místo řízku? Češi mění jídelníček i díky firmě GRIG
Zdroj fotografie: Tomáš Andrlík

V Brně, konkrétně v Králově Poli, sídlí firma GRIG, která přináší na český trh netradiční potraviny – sušené cvrčky, červíky nebo chipsy z hmyzího proteinu. Spoluzakladatel Tomáš Andrlík vzpomíná, že s kolegou Adamem Dostálem chtěli po střední škole začít podnikat a hledali obor, který by měl budoucnost.

„Narazili jsme na entomofagii, která už v zahraničí rostla. Po několika měsících hledání nám došlo, že bychom mohli zkusit propojit tenhle obor s českou kulturou, “ říká Andrlík.

Cílem bylo vyrábět zdravé a ekologicky šetrné potraviny. Společnost GRIG dnes spolupracuje s farmami v Česku i v Evropě a nabízí českým zákazníkům celou řadu produktů z jedlého hmyzu.

Předsudky mizí

I když to zní odvážně, cvrččí a červí chipsy už nejsou úplnou novinkou. Podle Andrlíka bylo ale na začátku složité přesvědčit zákazníky.

„V letech 2019 a 2020 byl odpor velký. Lidé si nedovedli představit, že něco takového vůbec ochutnají. Dnes už je to ale jinak. Dali jsme si záležet na tom, abychom zákazníky informovali a edukovali, “ vysvětluje.

Podle něj si dnes lidé kupují tyto výrobky stejně běžně jako sušené maso nebo sušenky. Hmyz se tak pomalu, ale jistě stává běžnou součástí českého jídelníčku.

Hmyz z farem, ne z louky

Častá otázka směřuje na samotné zpracování hmyzu. Mnozí si totiž stále představují, že někdo běhá s krabičkou po louce.

„Samozřejmě ne. Hmyz je na evropské úrovni klasifikovaný jako hospodářské zvíře. Existují na něj specializované farmy, stejně jako na skot nebo drůbež, “ objasňuje Andrlík.

GRIG spolupracuje s českou farmou nedaleko Znojma, ale také s dodavateli z Portugalska nebo Litvy. Hmyz je usmrcován chladem, protože jde o chladnokrevné živočichy. Následuje proces vaření a sušení podle konkrétního produktu.

Ochutnat může každý

Produkty z jedlého hmyzu si zájemci mohou objednat online.

„Na e-shopu www.grig.cz najdou lidé celé portfolio – od ochucených cvrčků až po sušené kobylky. Nabízíme možnost ochutnat něco nového a výživného, co má budoucnost, “ dodává Andrlík.

*

Příště to ve Zlatých českých ručičkách může být i o vás  nebo o někom, koho do pořadu doporučíte. Napište Petrovi na sliva@radioblanik.cz nebo stačí vyplnit tento jednoduchý formulář

*

Všechny díly oblíbeného pořadu Zlaté české ručičky najdete tady.

Autor článku:
Ivanna Balkovska - redaktorka webu
Rádio Blaník je takové rodinné rádio. Hrajeme české písničky, které dělají lidem radost. Na web přinášíme různé zajímavosti i užitečné informace. Právě to má pro mě velký smysl. 

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
ČESKÝ BLANÍK
České písničky, které máte rádi
Jen dva ta loďka může vézt
HELENA VONDRÁČKOVÁ
Jen dva ta loďka může vézt - HELENA VONDRÁČKOVÁ
LIVE
BLANÍK OLDIES
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Turn It On Again
GENESIS
Turn It On Again - GENESIS
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.