Janova pec: české müsli a kaše, které voní poctivostí
.webp?ts=)
V Horoměřicích u Prahy vzniká už dvanáct let značka, která si našla své místo mezi milovníky zdravé výživy. Janova pec sází na vlastní výrobu a originální receptury.
„Vyrábíme pečený müsli, to je hlavní artikel. Pak děláme pečené kaše, sušenky, oříšky a granoly, “ říká zakladatel Jan Král. Zvláštní místo má právě pečená kaše. „Je to instantní kaše, kterou stačí zalít horkou vodou nebo mlékem. Díky pečení v ní můžeme používat med místo cukru.“
Vyvinout recepturu nebylo snadné. „Trvalo několik měsíců, než měla kaše potřebnou konzistenci a chuť. Většinou bývají instantní kaše jen smíchané, ale my je máme pečené, “ vysvětluje.
Český bezlepkový oves a med
Základem jsou kvalitní suroviny. „Používáme bezlepkové vločky, nově letos české, protože se konečně našel zemědělec, který je umí vypěstovat. Ty se pak melou v německém mlýně, u nás zatím takový není, “ popisuje. Do směsi přidává olivový olej a rýžovou krupici, která zajišťuje kašovitou konzistenci. Sortiment zahrnuje ořechovou variantu i směs s perníkovým kořením a jablky.
Oblíbené kombinace chutí
Zakladatel sám nejraději sahá po semínkovém müsli. Zákazníci ale nejvíce kupují čokoládovou variantu. „Hned za ní je malinová s čokoládou. Malina s čokoládou se krásně snoubí. Používáme lyofilizované maliny z Polska, belgickou padesátiprocentní čokoládu, přidáváme také kokos a pekany, “ doplňuje.
Z Horoměřic až na stoly zákazníků
Janova pec sídlí v Horoměřicích u Prahy, kousek od letiště. Výrobky se dají objednat na e-shopu, najdete je na Rohlíku i v obchodech se zdravou výživou.
*
Příště to ve Zlatých českých ručičkách může být i o vás – nebo o někom, koho do pořadu doporučíte. Napište Petrovi na sliva@radioblanik.cz nebo stačí vyplnit tento jednoduchý formulář.
*
Všechny díly oblíbeného pořadu Zlaté české ručičky najdete tady.