MENU

Tipy na přípravu domácích horkých nápojů: svařené víno, punč a kakao

Lifestyle
Tipy na přípravu domácích horkých nápojů: svařené víno, punč a kakao
Zdroj fotografie: Pexels / Canva

Když se venku ochladí, není nic lepšího než se zahřát voňavým horkým nápojem. Domácí příprava svařeného vína, punče nebo kakaa je jednoduchá a zaručuje, že si nápoj upravíte přesně podle svých chutí. Protože mám všechny tři nápoje moc ráda, podělím se s vámi o pár tipů, jak je zvládnout jako profesionál. I tak zdánlivě jednoduchý nápoj jako je kakao se totiž dá perfektně vyladit.

Svařené víno

  1. Vyberte správné víno: Nejlepší volbou je suché nebo polosuché červené víno střední kvality. Není nutné investovat do drahého vína, protože koření a cukr chuť doladí.
  2. Používejte kvalitní koření: Nezbytné ingredience zahrnují skořici, hřebíček, badyán a kůru z pomeranče nebo citronu. Vyhněte se mletému koření – celé kousky dodají nápoji lepší chuť.
  3. Nepřivádějte k varu: Víno zahřívejte na mírném plameni, aby neztratilo svůj alkohol. Optimální teplota je kolem 70 °C. Přidejte cukr nebo med podle chuti a pokud chcete malinko větší říz, trošku kvalitního rumu nebo brandy.

Punč

  1. Základ je na vás: Punč je možné připravit z čaje, džusu nebo vína. Populární je kombinace černého čaje a pomerančového džusu.
  2. Experimentujte s alkoholem: Tradičně se používá rum nebo brandy, ale zkuste i ovocné likéry, které dodají punči jemnější chuť.
  3. Ovoce jako dekorace i chuťový prvek: Kousky pomeranče, citronu, jablka nebo bobulového ovoce přidají nejen estetickou hodnotu, ale i bohatší chuťový profil.
  4. Koření zahřeje: Skořice, badyán a kardamom jsou oblíbenými volbami. Koření nechte chvíli povařit, aby se jejich vůně a chuť hezky uvolnily.

Horké kakao

  1. Základem je kvalitní kakao: Vyberte neslazené kakao a mléko podle své preference – kravské, mandlové, ovesné nebo sójové.
  2. Správný poměr: Na jeden hrnek mléka použijte 1–2 lžičky kakaa a 1–2 lžičky cukru (nebo jiné sladidlo). Směs nejdříve rozmíchejte v troše teplého mléka, aby nevznikly hrudky, a poté zalijte zbytkem mléka.
  3. Vylepšete chuť: Přidejte špetku skořice, vanilky nebo chilli pro zajímavější chuť. Pro ještě větší luxus ozdobte nápoj šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.

Příprava domácích horkých nápojů je skvělou příležitostí k experimentování. Upravte recepty podle vlastního gusta a vytvořte si dokonalou zimní pohodu! 🥂☕

 

Autor článku:
Ivanna Balkovska - redaktorka webu
Rádio Blaník je takové rodinné rádio. Hrajeme české písničky, které dělají lidem radost. Na web přinášíme různé zajímavosti i užitečné informace. Právě to má pro mě velký smysl. 

Naše další stanice Rádia Blaník

LIVE
Rádio BLANÍK - Morava a Slezsko
Pohodové české rádio
(I've Had) The Time Of My Life
BILL MEDLEY & JENNIFER WARNES
(I've Had) The Time Of My Life - BILL MEDLEY & JENNIFER WARNES
LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Jméno
TEREZA KERNDLOVÁ
Jméno - TEREZA KERNDLOVÁ
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Moonshadow
CAT STEVENS
Moonshadow - CAT STEVENS
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.