MENU

Tipy na přípravu domácích horkých nápojů: svařené víno, punč a kakao

Zajímavosti
Tipy na přípravu domácích horkých nápojů: svařené víno, punč a kakao
Zdroj fotografie: Pexels / Canva

Když se venku ochladí, není nic lepšího než se zahřát voňavým horkým nápojem. Domácí příprava svařeného vína, punče nebo kakaa je jednoduchá a zaručuje, že si nápoj upravíte přesně podle svých chutí. Protože mám všechny tři nápoje moc ráda, podělím se s vámi o pár tipů, jak je zvládnout jako profesionál. I tak zdánlivě jednoduchý nápoj jako je kakao se totiž dá perfektně vyladit.

Svařené víno

  1. Vyberte správné víno: Nejlepší volbou je suché nebo polosuché červené víno střední kvality. Není nutné investovat do drahého vína, protože koření a cukr chuť doladí.
  2. Používejte kvalitní koření: Nezbytné ingredience zahrnují skořici, hřebíček, badyán a kůru z pomeranče nebo citronu. Vyhněte se mletému koření – celé kousky dodají nápoji lepší chuť.
  3. Nepřivádějte k varu: Víno zahřívejte na mírném plameni, aby neztratilo svůj alkohol. Optimální teplota je kolem 70 °C. Přidejte cukr nebo med podle chuti a pokud chcete malinko větší říz, trošku kvalitního rumu nebo brandy.

Punč

  1. Základ je na vás: Punč je možné připravit z čaje, džusu nebo vína. Populární je kombinace černého čaje a pomerančového džusu.
  2. Experimentujte s alkoholem: Tradičně se používá rum nebo brandy, ale zkuste i ovocné likéry, které dodají punči jemnější chuť.
  3. Ovoce jako dekorace i chuťový prvek: Kousky pomeranče, citronu, jablka nebo bobulového ovoce přidají nejen estetickou hodnotu, ale i bohatší chuťový profil.
  4. Koření zahřeje: Skořice, badyán a kardamom jsou oblíbenými volbami. Koření nechte chvíli povařit, aby se jejich vůně a chuť hezky uvolnily.

Horké kakao

  1. Základem je kvalitní kakao: Vyberte neslazené kakao a mléko podle své preference – kravské, mandlové, ovesné nebo sójové.
  2. Správný poměr: Na jeden hrnek mléka použijte 1–2 lžičky kakaa a 1–2 lžičky cukru (nebo jiné sladidlo). Směs nejdříve rozmíchejte v troše teplého mléka, aby nevznikly hrudky, a poté zalijte zbytkem mléka.
  3. Vylepšete chuť: Přidejte špetku skořice, vanilky nebo chilli pro zajímavější chuť. Pro ještě větší luxus ozdobte nápoj šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.

Příprava domácích horkých nápojů je skvělou příležitostí k experimentování. Upravte recepty podle vlastního gusta a vytvořte si dokonalou zimní pohodu! 🥂☕

 

Autor článku:
Ivanna Balkovska - redaktorka webu
Rádio Blaník je takové rodinné rádio. Hrajeme české písničky, které dělají lidem radost. Na web přinášíme různé zajímavosti i užitečné informace. Právě to má pro mě velký smysl. 

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
ČESKÝ BLANÍK
České písničky, které máte rádi
Měla na očích brýle
KAREL ZICH
Měla na očích brýle - KAREL ZICH
LIVE
BLANÍK OLDIES
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Bon soir, mademoiselle Paris
OLYMPIC
Bon soir, mademoiselle Paris - OLYMPIC
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.