Víno a jeho historie
Víno. Jak nádherně to zní. Jeho historie se začala psát už 8000 let před naším letopočtem. Pravda, tehdy bychom asi nehodnotili barvu, vůni a jiskru — víno se totiž tehdy někdy ředilo slanou vodou. Ale možná to zase tolik nevadilo, protože se vyrábělo z rozinek, sladilo medem i sušeným ovocem a vonělo po pryskyřici, která přispívala ke konzervaci.
Podobně se do něj přidávaly i další přísady, třeba mramorový prášek, sádra, pepř nebo různá směs bylinek. Už i tehdy navíc existovaly dvě kvality vína.
Používal se tenkrát i oxid olovnatý, který snižoval kyselost. Pak se ale přišlo na to, co to dělá se zdravím. Tuto metodu proto zakázali pod hrozbou trestu smrti. Přestože podle všeho chutnalo víno dost hrozně, lidoví léčitelé ho doporučovali, protože jen tak silná a nepříjemná chuť prý mohla vyhnat zlé démony z těla.
Ve středověku se to trochu zlepšilo, díky mešnímu vínu, a postupně, když se objevily jiné alkoholické nápoje, tedy konkurence, začali vinaři dbát víc i na výslednou chuť. No a postupem času se to dotáhlo k dokonalosti!
Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK