Jak přijela Plzeň do Prahy
.webp?ts=)
Plzeňský Prazdroj je pravděpodobně nejznámějším českým pivem, čepuje se po celém světě a má na svědomí i vznik samostatné kategorie spodně kvašených piv. Všechny „pilsnery“ jsou pojmenovány po tom našem plzeňském. Ten se ale v devatenáctém století skutečně pil jenom v Plzni. Do hlavního města ho přivezl až jeden z nejpodnikavějších majitelů hospod, Jakub Pinkas.
Hospoda U Pinkasů v Praze se tak zapsala do historie jako první místo v hlavním městě, kde se začalo čepovat nové plzeňské pivo. A dneska je to přesně 182 let, kdy do Prahy dorazil první sud Pilsner Urquell z plzeňského pivovaru.
Pilsner Urquell, poprvé uvařený jen o necelý půlrok dříve, v říjnu 1842 pod vedením sládka Josefa Grolla, byl revolučním pivem – průzračně zlatý ležák s jemnou hořkostí, který se lišil od tehdejších kalných a těžkých piv. Jakub Pinkas si díky svým dobrým obchodním kontaktům uvědomil potenciál tohoto nápoje a zajistil si první dodávku. Sud byl do Prahy dopraven koňským povozem a v U Pinkasů se poprvé čepovalo před zvědavými hosty.
Úspěch byl okamžitý. Pražané, zvyklí na jiné druhy piva, byli nadšeni z chuti a vzhledu plzeňského ležáku. Hospoda U Pinkasů se rychle stala vyhledávaným místem a pověst piva se šířila dál. Byl to jeden z momentů, které položily základ celosvětové slávě ležíku Pilsner Urquell, potažmo inspiroval vznik „pilsnerů“, které dnes tvoří většinu světové produkce piva.
Hospoda U Pinkasů si svou tradici udržela dodnes. Funguje nepřetržitě od roku 1843, je hrdá na svou historii a stále čepuje Pilsner Urquell přímo z dubových sudů, což je v moderní době vzácností. Návštěvníci zde mohou ochutnat pivo stejně, jako ho pili Pražané před více než 180 lety, a zároveň si prohlédnout pamětní desku připomínající první čepování. U Pinkasů tak zůstává živým symbolem české pivní kultury a místa, kde se z Plzně do Prahy přenesla legenda.