Jeden z nejkouzelnějších svátků, který propojuje minulost a současnost
.webp)
Masopust, známý také jako fašank nebo ostatky, je na kdejaké české vesnici i menším městě hlavní oslavou jara. Je to akce, která má- jak jinak - kořeny v pohanských oslavách konce zimy a příchodu jara. V českých zemích se tento svátek slavil tradičně v období před Velikonocemi, kdy lidé pořádali různé karnevaly a průvody. A díky bohu se to drží dodnes.
Masopustní období bylo časem, kdy se lidé zbavovali starých hříchů a zlozvyků. Oslavovali příchod nového života. Takže pokud se vám nepovedlo nějaké to novoroční předsevzetí, ještě to můžete dohnat! K tomuto svátku neodmyslitelně patřily také průvody masek. Mezi nejoblíbenější masky patřil třeba medvěd, kobyla, bába s nůší nebo smrt.
Dnes je to nejen kulturní, ale i gastronomická oslava. Na jarmarkách najdete tradiční masopustní pokrmy, jako jsou koblihy, tlačenky a zabíjačkové speciality. Nechybí ani sladké pochoutky, především nadýchané koblihy plněné marmeládou nebo povidly.
Masopust se koná mezi Třemi králi a Popeleční středou. Slouží jako symbolické rozloučení s masem před začátkem čtyřicetidenního půstu. Samotný název „masopust“ vychází z významu „pustit maso“. Dnes už málokdo půst dodržuje, ale možná je to pro nás příležitost zkusit do jídelníčku zařadit jedno nebo dvě rostlinná jídla týdně, do Velikonoc. Alespoň symbolicky.
Masopust byl vždy také obdobím společenských setkání – v tuto dobu se konalo nejvíce svateb, protože po začátku půstu už nebyly velké oslavy vhodné.