Křupavá historie: Jak se chléb stal základem naší kuchyně
.webp)
Dnes slavíme Světový den chleba. Jedná se o jednu z nejstarších potravin, kterou lidé konzumují po tisíce let.
První zmínky o chlebu máme z Mezopotámie a Egypta. V minulosti se používal i jako platidlo a tradice pečení chleba na našem území sahá do 3000 let př. n. l. Pekařské řemeslo bylo dlouhou dobu jedno z nejváženějších vůbec.
V moderních dějinách zažil chleba jakési "vzkříšení" v době lockdownu, kdy se spousta domácností proměnilo v malé pekárny a lidé si ho pekli sami doma. V posledních letech se pozornost stále více upírá i na různé druhy chleba – od tradičního bílého, přes celozrnný, žitný, kváskový, bezlepkový, až po moderní alternativy, jako je chleba s přídavkem semínek, ořechů či bylin. Tradiční kváskový chléb je navíc díky fermentaci lépe stravitelný.
Chleba je velmi univerzální a používá se k mnoha pokrmům, jako příloha, základ sendvičů nebo se jí i samotný s různými pomazánkami. Chleba se samozřejmě liší i podle regionů. Kromě tradičních druhů, jako je náš český kváskový nebo francouzská bageta, stojí za zmínku i indický naan, mexické tortilly, italská focaccia nebo středověký pumpernickel z Německa.
Tak co? Už se vám sbíhají sliny?