MENU

Křupavá historie: Jak se chléb stal základem naší kuchyně

Zajímavosti
Křupavá historie: Jak se chléb stal základem naší kuchyně

Dnes slavíme Světový den chleba. Jedná se o jednu z nejstarších potravin, kterou lidé konzumují po tisíce let. 

První zmínky o chlebu máme z Mezopotámie a Egypta. V minulosti se používal i jako platidlo a tradice pečení chleba na našem území sahá do 3000 let př. n. l. Pekařské řemeslo bylo dlouhou dobu jedno z nejváženějších vůbec.

V moderních dějinách zažil chleba jakési "vzkříšení" v době lockdownu, kdy se spousta domácností proměnilo v malé pekárny a lidé si ho pekli sami doma. V posledních letech se pozornost stále více upírá i na různé druhy chleba – od tradičního bílého, přes celozrnný, žitný, kváskový, bezlepkový, až po moderní alternativy, jako je chleba s přídavkem semínek, ořechů či bylin. Tradiční kváskový chléb je navíc díky fermentaci lépe stravitelný.

Chleba je velmi univerzální a používá se k mnoha pokrmům, jako příloha, základ sendvičů nebo se jí i samotný s různými pomazánkami. Chleba se samozřejmě liší i podle regionů. Kromě tradičních druhů, jako je náš český kváskový nebo francouzská bageta, stojí za zmínku i indický naan, mexické tortilly, italská focaccia nebo středověký pumpernickel z Německa. 

Tak co? Už se vám sbíhají sliny?

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
ČESKÝ BLANÍK
České písničky, které máte rádi
Kdepak ty ptáčku hnízdo máš
KAREL GOTT
Kdepak ty ptáčku hnízdo máš - KAREL GOTT
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.