Latté i cappuccino pod drobnohledem
.webp?ts=)
Káva je pro mnoho lidí (nejen) ranní rituál, bez kterého si neumí představit začátek dne. Ať už jde o rychlého „turka“, espresso, cappuccino nebo latté, patří k nejpopulárnějším nápojům na světě. V Česku ji většina z nás pije s mlékem či smetanou a to se nelíbí části komunity kávomilů, pro které to pak není tak pravá káva. Tak jak to tedy je?
Odpověď není černobílá. Výzkumy ukazují, že přidání mléka může mít jak negativa, tak i překvapivé výhody. Všechno záleží na množství, druhu mléka, citlivosti vašeho těla a na tom, kolik kávy denně vypijete.
Káva je zdrojem antioxidantů, které pomáhají snižovat záněty a oxidační stres v těle. Některé studie ji spojují i s nižším rizikem cukrovky 2. typu a dokonce některých onemocnění jater. Neméně důležitým faktorem je i kofein. V přiměřených dávkách podporuje bdělost, soustředění a výkon.
Proteiny obsažené v mléce mohou vázat antioxidanty z kávy a tím snižovat jejich vstřebávání. Na první pohled to vypadá jako nevýhoda, ale neplatí to univerzálně. Účinek závisí na druhu mléka a na poměru mléka ke kávě. Někdy jde spíše o jemný kompromis než o zásadní ztrátu benefitů.
Novější výzkumy dokonce ukazují, že spojení polyfenolů z kávy a aminokyselin z mléka může vytvářet silnější protizánětlivý efekt, než má samotná káva.
Dalším efektem je snížení kyselosti kávy. Díky tomu je pro mnoho lidí šetrnější k žaludku a méně dráždí sliznici, což ocení především ti, kdo trpí refluxem nebo pálením žáhy. Na druhou stranu, pokud pijete kávu s mlékem na lačno, může se kombinace pomalého trávení mléčných bílkovin a stimulace žaludeční kyseliny projevit nadýmáním nebo nepříjemným pocitem v žaludku.
Samotná černá káva má minimum kalorií. Jakmile však přidáte mléko, smetanu nebo cukr, výrazně se zvyšuje její kalorická hodnota. Jeden šálek latté denně tělu neublíží, ale pokud pijete několik velkých šálků denně a navíc s cukrem, můžete do jídelníčku přidávat více kalorií, než si uvědomujete.
Pokud chcete, aby káva s mlékem zůstala zdravou součástí vašeho dne, držte se několika zásad. Důležité je množství. Trochu mléka v šálku neuškodí, problém je spíš velké latté několikrát denně. Záleží také na druhu mléka. Polotučné nebo rostlinné alternativy bývají šetrnější než plnotučné.
Nezapomeňte také na načasování. Velký šálek s mlékem na lačno není ideální, lepší je dát si ho po jídle. A pokud už mléko přidáte, zkuste se vyhnout nadbytečnému cukru. Nakonec platí, že nejlepším ukazatelem je reakce vašeho těla. Pokud vám po kávě s mlékem není dobře, berte to jako jasný signál.
Je tedy špatné pít kávu s mlékem? Rozhodně ne. Nakonec jde o rovnováhu a o to, aby káva zůstala příjemným rituálem, který vám dělá dobře. Ať už si ji dáte černou, nebo s mlékem.