Lesy jsou plné houbařů. Rostou i ty nejnebezpečnější houby včetně muchomůrky zelené
Podzimní počasí s vlhkými dny a mírnými teplotami vytvořilo ideální podmínky pro růst hub. Lesy po celé republice se zaplnily houbaři a mapy růstu ukazují, že letos se daří téměř všem druhům – od oblíbených hřibů a lišek až po jedovaté houby. Mezi nimi i tu nejnebezpečnější – muchomůrku zelenou.
Muchomůrka zelená patří mezi nejjedovatější houby na světě. Je zodpovědná za většinu smrtelných otrav houbami nejen v Česku, ale i v Evropě. Obsahuje amatoxiny, jedy, které poškozují hlavně játra a ledviny.
První příznaky otravy se objevují až po 6 až 24 hodinách, kdy už může být pozdě na rychlou léčbu. Po úvodní fázi zvracení a bolestí břicha nastává krátké zlepšení, po němž následuje prudké zhoršení stavu – selhání jater, ledvin a v nejtěžších případech i smrt.
Podle lékařů je otrava muchomůrkou zelenou závažná i po malém množství – smrtelnou dávku představuje přibližně půl klobouku pro dospělého člověka.
Vaření ani sušení nepomůže
Na rozdíl od některých jiných jedovatých hub toxiny muchomůrky zelené nejsou zničeny vařením, sušením ani mražením. Proto je jedinou ochranou jistota při sběru. Jedovatá muchomůrka se vzhledem může podobat mladým pečárkám nebo holubinkám, a právě záměna je nejčastější příčinou otrav.
Co dělat při podezření na otravu
Při sebemenším podezření, že jste snědli nejedlou nebo neznámou houbu, je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.
-
Zavolejte linku 155 nebo kontaktujte Toxikologické informační středisko (224 919 293 nebo 224 915 402).
-
Nečekejte na projevy, mohou přijít až po mnoha hodinách.
-
Uchovejte zbytky hub či jídla, které mohou pomoci při určení druhu a stanovení léčby.