Na skok do Španělska
.webp)
Páteční večery jsou ideální příležitostí k odpočinku po náročném pracovním týdnu. Někdo rád relaxuje doma s knížkou, pro někoho pátek znamená setkání s přáteli nebo rodinou. A pokud chcete tentokrát opravdu ohromit, proč nezkusit tapas?
Tapas, původem ze Španělska, jsou skvělým způsobem, jak si užít společné posezení s přáteli a potěšit se lahodnými delikatesami. A není se vůbec čeho bát.
Co jsou tapas?
Tapas jsou malé porce jídel, které se tradičně podávají k pití v španělských barech a restauracích. Historie tapas sahá až do 13. století, kdy španělští králové zakazovali pití v barech bez jídla. Aby si hosté mohli užít nápoje bez porušení zákazu, hostitelé začali podávat malé pokrmy ke každé sklenici.
Jak si připravit vlastní tapas doma
Stačí mít několik základních ingrediencí a trochu kreativity. Zde je několik nápadů na chutné tapas, které můžete snadno připravit:
1. Tortilla Española (Španělská omeleta)
Ingredience:
- 4 střední brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 6 vajec
- Sůl a pepř
- Olivový olej
Postup: Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte brambory s cibulí, dokud nejsou měkké. V míse rozšlehejte vejce, osolte a opepřete. Smíchejte vejce s bramborami a cibulí a vlijte směs zpět na pánev. Pečte na mírném ohni, dokud je tortilla zlatavá a pevná. Otočte ji pomocí talíře a pečte druhou stranu.
2. Gazpacho (Studená španělská polévka)
Ingredience:
- 4 zralá rajčata
- 1 okurka, oloupaná a nakrájená
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- Sůl a pepř
- Čerstvé bylinky na ozdobu
Postup: V mixéru rozmixujte rajčata, okurku, papriku, cibuli a česnek do hladké konzistence. Přidejte olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř a znovu promixujte. Polévku nechte vychladit v lednici alespoň hodinu. Podávejte studené, ozdobené čerstvými bylinkami.
3. Patatas Bravas (Křupavé brambory s pikantní omáčkou)
Ingredience:
- 4 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- Olivový olej na smažení
- Sůl
Na omáčku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na jemno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce papriky (sladké nebo pálivé podle chuti)
- 1 plechovka rajčat
- 1 lžička cukru
- Sůl a pepř
Postup: Nakrájené brambory osmažte v olivovém oleji dozlatova a osolte je. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek do měkka. Přidejte papriku a rajčata, přidejte cukr, sůl a pepř a vařte asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Podávejte brambory s teplou omáčkou.
Pokud nemáte chuť nebo čas připravovat tapas doma, mnoho španělských restaurací nabízí autentické tapas menu. Vydejte se na páteční večer do místní restaurace a užijte si pestrou škálu chutí!