Upečte si cheesecake pro radost
.webp?ts=)
Neděle je jako stvořená pro to zpomalit. Pro to, dát si v klidu kávu, pustit si hudbu, a místo stresu z nového týdne se ponořit do něčeho, co vás prostě těší. A právě pečení je skvělý způsob, jak ten den naplnit vůní domova, smíchem v kuchyni a radostí z něčeho, co vzniká společně.
Zapojit se může kdokoliv – partner, děti, kamarádka, nebo klidně jen vy se svou oblíbenou vařečkou a Rádiem Blaník. A pokud nevíte, co upéct, citronový cheesecake je sázka na jistotu. Osvěžující, krémový, krásně voňavý!
Co budeme potřebovat
Korpus:
-
210 g drcených sušenek (co vám doma chutná)
-
5 lžic rozpuštěného másla
-
50 g cukru
Náplň:
-
904 g plnotučného smetanového sýra (například Philadelphia), změklého na pokojovou teplotu
-
250 g cukru
-
Kůra z 1 citronu (jemně nastrouhaná)
-
120 ml čerstvé citronové šťávy (cca ze 3–4 citronů)
-
80 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
3 vejce, ideálně také pokojové teploty
Jak na to
Rozdrcené sušenky smíchejte s máslem a cukrem, a směs natlačte do dortové formy (cca 23 cm). Pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 10 minut, pak nechte úplně vychladnout.
Vyšlehejte smetanový sýr dohladka. Přidejte cukr a citronovou kůru, opět prošlehejte. Pak zašlehejte citronovou šťávu, zakysanou smetanu a vanilku. Nakonec po jednom přidávejte vejce – vždy pořádně promíchetej. Výsledná směs musí být hladká.
Krém nalijte na vychladlý korpus a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 55–70 minut. Po upečení nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a pak ho přesuňte na několik hodin do lednice – ideálně přes noc. Tím získá dokonalou konzistenci!
Před servírováním ho můžete dozdobit šlehačkou, plátky citronu nebo čerstvým ovocem.
Tak dobrou chuť!