MENU

Renesance domácího zavařování

Zajímavosti
Renesance domácího zavařování
Zdroj fotografie: GettyImages/Canva

Domácí zavařování je zpátky. Co ještě před pár lety patřilo hlavně babičkám na venkově, dnes objevují i mladí lidé, food blogeři nebo celé rodiny. Zavařovací sklenice. Geniální vynález starý víc než 140 let se opět plní letními plody a zaplňují spíže.

Domácí džem, voňavé lečo nebo křupavé okurky mají prostě úplně jinou chuť než kupované konzervy. Navíc si sami určíte, co do sklenice patří, bez zbytečných konzervantů a chemie. Je to také ekologický způsob, jak neplýtvat úrodou, když zahrada rodí víc, než dokážeme sníst. Pro mnoho lidí je to i návrat k tradici, kdy se při zavařování scházely celé generace.

Do sklenic přitom můžete dát prakticky cokoliv. Od ovoce, přes zeleninu, až po pikantní speciality. Zavařit se dají také houby, ať už naložené nebo sterilované, a dokonce i nápoje, jako jsou domácí sirupy z ovoce nebo bylinek.

Kurzy zavařování se plní, Instagram je plný fotek pestrobarevných sklenic a mnozí to berou jako formu zpomalení v hektickém světě. Zavařování navíc spojuje. Ať už s babičkou u plotny, s mámou na chatě nebo s kamarády během víkendové kuchyňské seance. Je to práce, u které se povídá, směje a výsledkem jsou plné poličky dobrot, které vám v zimě připomenou léto.

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
ČESKÝ BLANÍK
České písničky, které máte rádi
Dvakrát
VLASTA REDL
Dvakrát - VLASTA REDL
LIVE
BLANÍK OLDIES
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
More Than A Feeling
BOSTON
More Than A Feeling - BOSTON
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.