MENU

Švestkový crumble

Zajímavosti
Švestkový crumble
Zdroj fotografie: GettyImagesSignature/Canva

Pokud jste jako já, tak máte doma kopu švestek, kterým nikdy neodoláte  A co teprve, když z nich připravíte crumble. Křupavý britský dezert, který si podmanil i české kuchyně. Původně vznikl ve Velké Británii během druhé světové války jako úsporný koláč bez těsta. Ale podle mě nejlépe chutná právě s těmi našimi, českými švestkami!

Co si připravit:

  • 600 g vypeckovaných švestek, pokrájených na čtvrtiny

  • 40 g třtinového cukru + 1 lžičku navrch

  • 1 lžíci kukuřičného škrobu 

  • šťávu z půlky pomeranče (nebo citronu)

  • 1–2 lžíce likéru (volitelné)

  • špetku vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru

Na drobenku:

  • 100 g ovesných vloček (nebo polohrubé mouky)

  • 150 g mouky (hladká, polohrubá, klidně i celozrnná... prostě co dům dal)

  • 50 g mletých ořechů

  • 100 g rozpuštěného másla

  • 100 g třtinového cukru

  • ½ lžičky skořice

  • špetku soli

Troubu si předehřejte na 200 °C a zapékací mísu vymažte máslem. V jedné míse promíchejte švestky s cukrem, škrobem, citrusovou šťávou, případně likérem a trochou vanilky, v další smíchejte všechny ingredience na drobenku a prsty vytvořte sypkou směs.

Do připraveného pekáčku vložte švestkovou náplň, zasypte ji drobenkou tak, aby povrch nebyl hladký, ale načechraný, a pečte asi 20–25 minut dozlatova, dokud ovoce nezačne bublat a povrch nebude krásně křupavý.

Hotový crumble nechte přibližně deset minut odpočívat a podávejte teplý, nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou! Ideální je třeba k odpolední kávě nebo jako sladký brunchový dezert, který potěší celou rodinu.

Tak dobrou chuť!

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
ČESKÝ BLANÍK
České písničky, které máte rádi
E 14
KAREL GOTT
E 14 - KAREL GOTT
LIVE
BLANÍK OLDIES
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
Under The Moon Of Love
SHOWADDYWADDY
Under The Moon Of Love - SHOWADDYWADDY
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.