Retro recepty
.webp)
Pokud máte rádi tradiční české dobroty, bublanina s třešněmi vám určitě není cizí. Spousta z nás ji má spojenou hlavně s létem u babičky a s třešněmi, které jsme zrovna sesbírali ze stromů, ale dát si ji můžete kdykolv. Dobrá je totiž i ze zmraženého ovoce a určitě vám vykouzlí úsměv na tváři!
Co budete potřebovat?
- 300 g třešní
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje (nebo rozpuštěného másla)
- 1 vanilkový cukr
- Špetka soli
- Cukr na posypání
Jak na to?
Začněte tím, že si třešně umyjete a vypeckujete. Pokud nemáte čerstvé třešně nebo sezóna už skončila, nevadí – můžete použít i mražené. Jen je nechte trochu povolit.
V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Potom přidejte vejce, mléko a olej a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nemusíte se bát, pokud bude těsto trochu hustší.
Formu na pečení (nejlépe klasický plech) si vymažte máslem a posypte moukou, aby se vám bublanina po upečení snadno vyklopila. Těsto nalijte do formy a rovnoměrně rozetřete.
Na těsto rozložte rovnoměrně třešně. Pokud máte rádi hodně ovoce, klidně přitlačte – bublanina to zvládne. Pokud chcete, aby byla sladší, můžete třešně lehce posypat cukrem.
Plech dejte do předehřáté trouby na 180°C a pečte asi 30–35 minut, nebo dokud nebude povrch koláče zlatavý a těsto pevné. Pro jistotu do něj klidně píchněte špejlí.
Tipy na závěr:
- Pokud chcete, aby bublanina byla ještě šťavnatější, přidejte do těsta lžíci zakysané smetany.
- Bublanina je výborná i s jiným ovocem – použijte třeba jahody, maliny nebo meruňky.
Ať už ji pečete na rodinnou oslavu nebo jen tak pro radost, bublanina vás nikdy nezklame!