MENU

Hruškový koláč jako od babičky

Zajímavosti
Hruškový koláč jako od babičky
Zdroj fotografie: GettyImages/Canva

Podzim bez koláče? Nemyslitelné. A když už koláč, tak hruškový. Sladký, voňavý a křehký. Kombinace hrušek, skořice a hřebíčku vytvoří chuť, která vás přenese rovnou do kuchyně vaší babičky, když venku prší a uvnitř se peče.

Co budete potřebovat:

250 g hladké mouky

125 g změklého másla

100 g cukru

1 vejce špetku soli

½ lžičky prášku do pečiva

4-5 zralých hrušek

1 lžíci citronové šťávy

2 lžíce hnědého cukru

½ lžičky skořice

¼ lžičky mletého hřebíčku

tuk a mouku na vymazání formy

Nejdřív smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte máslo a vejce, vypracujte hladké těsto a nechte ho aspoň půl hodiny chladit v lednici. Hrušky oloupejte, nakrájejte na plátky a pokapejte citronem, aby nezhnědly. V misce smíchejte hnědý cukr, skořici a hřebíček.

Těsto vyválejte a přeneste do vymazané formy. Rozložte na něj hrušky, posypte směsí a pečte na 180 °C asi 40-45 minut, dokud koláč nezezlátne.

Podávejte ještě vlažný, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžící domácí šlehačky. A jestli chcete experimentovat, přidejte do těsta trochu nasekaných ořechů nebo pár rozinek naložených v rumu.

Další stanice Rádia Blaník

LIVE
ČESKÝ BLANÍK
České písničky, které máte rádi
Zažni
MIROSLAV ŽBIRKA
Zažni - MIROSLAV ŽBIRKA
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.